Liv Hospital Samsun Genel Cerrahi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Serdar Yol, 1-31 Mart Ulusal Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı kapsamında önemli uyarılarda bulundu. Kolon kanserinin, yaşam boyu erkeklerde yüzde 4.5, kadınlarda ise yüzde 3.2 oranında gelişme riski taşıdığına dikkat çeken Prof. Dr. Yol, genetik faktörler, sigara kullanımı ve beslenme alışkanlıklarının bu riski artıran başlıca sebepler olduğunu belirtti.
Kolon Kanserinin Belirtileri
Prof. Dr. Yol, kolon kanserinin belirtilerine dikkat çekti: "Yeni başlayan kabızlık, sık tuvalete gitme, dışkıdaki kan izleri, karın ağrısı, halsizlik ve kilo kaybı gibi semptomlar kanserin habercisi olabilir." Bu tür belirtileri göz ardı etmemenin önemini vurgulayan Prof. Dr. Yol, erken teşhis ve tedavi için kolonoskopi gibi tanı yöntemlerine başvurulmasını öneriyor.
Risk Grubundakiler Uyarıldı
Prof. Dr. Yol, ailesinde kolorektal kanser öyküsü, inflamatuvar bağırsak hastalıkları (ülseratif kolit, Crohn hastalığı) veya genetik bozuklukları bulunan kişilerin risk altında olduğunu belirtti. Ayrıca, işlenmiş ve hayvansal gıdaları aşırı tüketen, meyve ve sebze tüketimi düşük olan bireylerin de kolon kanseri riski taşıdığını ifade etti. Sigara kullanımının, bu risk grubunu daha da artırdığına dikkat çekti.
Kişiye Özel Tedavi Yöntemleri
Kolon kanserinin tedavi planının kişiye özel belirlendiğini belirten Prof. Dr. Yol, cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapi yöntemlerinin bir arada kullanılabileceğini söyledi. "Her hastaya uygun tedavi planı ile kanserle savaşılabilir," diyerek tedaviye erken başlanmasının önemine vurgu yaptı.
Prof. Dr. Yol, “Erken teşhis, kolon kanseri tedavisinde büyük fark yaratır. 50 yaşından sonra, hatta ailede kanser öyküsü olan kişilerde daha erken yaşlarda düzenli kolonoskopi yapılması hayat kurtarıcı olabilir” dedi.