
Türkçe Hayranı Batılılar
Daha öncesinde, Kahramanmaraş ve Samsun yerelindeki gazetelerde yayınlanmış bir araştırma yazımı güncelleyerek ve üzerine eklemede bulunarak, siz Gazete Arena okurlarının ilgisine ve beğenisine arz ederim. Batılı dil bilimcilerin dilimize ilişkin düşüncelerini siz okurlarımızla paylaşmak isterim. Bu dil bilimciler ki; Türkçeye dair birbirinden ilginç tanımlamalarda ve tespitlerde bulunmuşlardır.
Prof. Dr. Vandewalle, Türkçe hayranı Batılı dil bilimcilerden birisidir. Küçük yaşta, ailesiyle birlikte, ülkemize ziyarette bulunmuştur ve bu ziyaretinde, biz Türklerin misafirperverliğinden öylesine derinden etkilenmiştir ki; dilimiz hakkında ayrıntısıyla araştırma yapmıştır ve araştırması sonucu, Türkçenin dil bilgisine hayran kalmıştır. Türkçe öğrenmek için yoğun çaba gösteren ve bunun sonucunda, kısa zamanda, Türkçeyi ileri seviyede öğrenen dil bilimci, Türkçeyle yetinmemiştir. Türk lehçeleri üzerine de araştırma yapmıştır. Başta Almanca, Fransızca ve İngilizce olmak üzere, bildiği yabancı diller içerisinde, en çok sevdiği ve hayran kaldığı dilin Türkçe olduğunu açıklamıştır.
Belçikalı dil bilimci, dilimize ilişkin şu ifadede bulunmuştur: “Yapısı en mantıklı ve matematiksel bulduğum dil Türkçedir.” Onun bu düşüncesi, çok farklı sistemlere dayalı diller öğrendiğinde de kesinlikle değişmemiştir. Dilimizden mütemadiyen etkilenmiştir.
Bir diğer dil bilimci Prof. Cuthell de Türkçenin başlı başına bir duygu, düşünce, mantık ve felsefe dili olduğu görüşündedir. Türkçede bir kökten bir düzine sözcük üretildiği ve ses uyumuna göre, sözcükte anlamın değiştiği tespitinde bulunan Prof. Cuthell, dilimizi şu şekilde yorumlamıştır: “Türkçe, öyle farklı bir dildir ki; yüz matematik profesörü bir araya gelmişler ve Türkçeyi yaratmışlar sanki.”
Türkçede dil bilgisini okumanın bile, gerçek bir zevk olduğunu aktaran Alman dil bilimci Max Müller ise, dilimizde düşüncenin iç oluşlarını bir billur içinde bal peteklerinin oluşuna benzetmiştir.
Max Müller, Prof. Cuthell ile benzer görüştedir ve şunları dile getirmiştir: “Türkçe dil bilgisi kuralları o denli düzenli ve kusursuzdur ki; bu dili sanki dil bilimcilerden oluşmuş bir kurul, bir akademi, bilinçli bir şekilde yapmıştır.”
Bana Özel Açıklama – I
Prof. Dr. Serkan Şen de dilimize dair benzer bir görüştedir ve düşüncelerini benimle paylaşmaktadır.
OMÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serkan Şen, “Türkçe dil yapısı, teknolojik gelişmelerin uyarlanabileceği yetkin bir düzlem arz etmektedir” sözleriyle, kendi iç düzeni ve kural kaide sistemi uyarınca, dilimizin adeta bir programlama içerisinde dil yapısıyla dikkat çektiğine değinmektedir.
Türkçenin günümüz bilgi çağının ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir donanıma sahip olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Serkan Şen, değerini kavradığımızda ve bu bilinçle harekete geçtiğimizde, dilimizin dünyanın en tercih edilen dillerinden birisi olacağı inancındadır.
Bana Özel Açıklama – II
Türk ve Türkçe konuşan bir ailenin oğlu olarak dünyaya geldiğine her zaman şükrettiğini aktaran Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Bosna–Hersek Komisyon Başkanı ve Akdeniz Balkan Türkleri Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Kurtsatar, dünyada iki insanın anlaşmak için kullanabileceği en güzel dilin Türkçe olduğunu iddia etmektedir.
Bilim insanlarının insanlık adına çalışmaya kendilerini adamış insanlar olduklarını belirten Kurtsatar, bana şu açıklamada bulunmaktadır: “Yazınızda adı geçen yabancı bilim insanları, Türkçenin çok büyük bir dil olduğunu ifade etmişlerdir. Böylece, benim düşüncelerimi doğrulamaktadırlar.”
Selçuk Kurtsatar, sözlerini şu şekilde tamamlamaktadır: “Türkçe, yeryüzündeki en harika ve anlaşılabilir dildir. Matematiktir, sosyolojidir ve felsefedir. Dilimiz, bu derece derin ve anlaşılabilir bir dildir. Güzel kullanıldığı takdirde, Türkçenin açamayacağı hiçbir kapı yoktur."