usd
38,1307
eur
43,6054
gbp
50,8456
gram-altin
4.051,76
ceyrek-altin
6.624,63
cumhuriyet-altini
27.405,00
btc-USD
83.855,07
btc-turk-lirasi
3.199.797
ethereum-USD
1.578,69
Gazete Arena Sağlık Profesörden uyarı: Kalp gribi

Profesörden uyarı: Kalp gribi

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, son zamanlarda artan ani ölümlerin arkasında “kalp gribi” olabileceğini belirtti. Gençlerde ölümcül seyredebiliyor.

Son zamanlarda toplumda sıkça görülen ani ölümlerle ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, özellikle genç ve çalışan kesimi etkileyen “kalp gribi”ne karşı uyardı.

Virüsler Kalbi de Vuruyor

Kovid-19, Influenza, Adenovirüs, RSV ve Coxackie gibi virüslerin yalnızca akciğeri değil, kalbi de etkilediğini belirten Prof. Dr. Özkaya, bu virüslerin oluşturduğu “kan plazma toksisitesinin” kalp damarlarına zarar verdiğini ve kalp krizi benzeri belirtilerle ani ölümlere yol açabildiğini söyledi.

“Ağır egzersiz, spor ve ani heyecan durumlarında kalp durması veya solunum yetmezliği görülebiliyor” diyen Özkaya, gençlerin bu durumu ciddiye almadığını ve belirtileri ihmal ettiğini vurguladı.

Kombo Virüsler: “Kuademi” Salgını

Amerika'da aynı anda dört farklı virüsün görüldüğü “quademic” (kuademi) olarak adlandırılan tabloya da dikkat çeken Özkaya, bu salgın benzeri durumun Türkiye'de de gözlendiğini ifade etti. Özellikle grip sonrası gelişen öksürük ve nefes darlığı gibi belirtilerin ciddiye alınması gerektiğini söyledi.

En Yüksek Risk İlk 3 Gün

Kalp gribinin en çok 20 ila 50 yaş arası erkeklerde ölümcül seyrettiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, şu uyarılarda bulundu:

“En yüksek risk enfeksiyondan sonraki üç gün içindedir ancak 90 güne kadar etkisi sürebilir. Göğüste batma, yanma, baskı hissi, nefes darlığı, çarpıntı gibi şikayetler varsa mutlaka bir hekime başvurulmalı.”

Kalp Gribi Belirtileri Neler?

  • Göğüs ağrısı ve baskı hissi
  • Nefes darlığı
  • Çarpıntı
  • Sırt üstü yatarken artan göğüs baskısı
  • Efor sonrası şikayetlerin artması
  • Erken teşhis ve uygun tedaviyle bu durumun kontrol altına alınabileceğini belirten Özkaya, gecikmenin ise ölümcül sonuçlara neden olabileceğini sözlerine ekledi.
KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *