usd
38,0776
eur
43,6171
gbp
50,7367
gram-altin
4.033,37
ceyrek-altin
6.594,56
cumhuriyet-altini
27.565,00
btc-USD
84.119,66
btc-turk-lirasi
3.206.842
ethereum-USD
1.572,53
Gazete Arena Sağlık Parkinson hastalığına karşı etkili tedavi yöntemleri

Parkinson hastalığına karşı etkili tedavi yöntemleri

Liv Hospital Samsun Nöroloji Kliniği'nden Uzm. Dr. Hikmet Dolu, Dünya Parkinson Hastalığı Günü'nde tedavi yöntemlerini ve hastalığın belirtilerini anlattı.

Parkinson hastalığı, hareketlerde yavaşlama ve titreme ile başlayan, tedavi edilmediği takdirde zamanla kişinin yatağa bağımlı hale gelmesine yol açabilen bir nörolojik hastalıktır. Liv Hospital Samsun Nöroloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Hikmet Dolu, bu hastalığın modern tıbbi yöntemlerle erken dönemde teşhis edilebildiğini ve kontrol altına alınabileceğini belirtti. Dr. Dolu, "Parkinsonun tedavisinde birçok seçenek mevcut. İlk etapta ilaç tedavisi uygulanır. Ancak ilaç tedavisine yanıt alınamaması veya zamanla tedaviye direnç gelişmesi durumunda cerrahi tedavi seçenekleri devreye girer," dedi.

Parkinson Hastalığının Belirtileri

Parkinson, genellikle vücudun bir tarafında (çoğunlukla sol taraf) başlar ve yıllar içinde diğer tarafa geçer. Temel belirtileri arasında hareketlerde yavaşlama ve titreme yer alır. Dr. Dolu, bu hastalığın belirtilerini şu şekilde sıraladı:

Titreme (Tremor): Çoğunlukla tek tarafta, istirahat halindeyken ortaya çıkar. Bu durum genellikle elde veya ayakta görülür.

Hareket Azalması: Zamanla, yürürken kol sallanma hareketlerinde azalma ya da kayıp, adımlarda küçülme ve yürümeye başlamakta zorluk yaşanabilir.

Kas Sertliği (Rijidite): Eklem hareketlerinde katılık hissi oluşur.

Duruş Bozuklukları: Öne doğru eğilme veya kamburlaşma görülür.

Parkinsonun Diğer Belirtileri

Parkinson hastalığının motor belirtilerinin yanı sıra, hastalar farklı semptomlarla da karşılaşabilir. Dr. Dolu, bunları şu şekilde sıraladı:

Kabızlık

Kan Basıncında Düşüş

Depresyon ve Uyku Bozuklukları

Huzursuz Bacak Sendromu

Koku Duyusunun Kaybı

Hastalığın ilerleyen evrelerinde, yürüyüş bozuklukları, denge kaybı ve harekette donmalar da ortaya çıkabilir. Ayrıca, bazı hastalarda bunama (demans) gibi kognitif sorunlar da gelişebilir.

Parkinson Tedavisi ve Cerrahi Yöntemler

Parkinson hastalığının tedavisinde erken müdahale büyük önem taşır. Uzm. Dr. Hikmet Dolu, ilaç tedavisinin ilk seçenek olduğunu ve tedaviye direnç gelişmesi durumunda cerrahi yöntemlere başvurulabileceğini ifade etti. Cerrahi tedavi, Parkinsonun ilerleyen evrelerinde hastanın yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Tedaviye erken başlanması, hastalığın ilerleyişini yavaşlatmada ve yaşam kalitesini iyileştirmede büyük rol oynamaktadır.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *