usd
38,0489
eur
43,5449
gbp
50,6118
gram-altin
4.034,75
ceyrek-altin
6.596,81
cumhuriyet-altini
27.565,00
btc-USD
84.607,99
btc-turk-lirasi
3.221.339
ethereum-USD
1.583,93
Gazete Arena Samsun Haber Altınkaya mağdurları artık köprü istiyor!

Altınkaya mağdurları artık köprü istiyor!

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde Altınkaya Barajı'nın yapılmasından sonra karayolu bağlantısı kesilen 15 mahalle halkı, 36 yıldır feribotlarla ulaşım sağlıyor ve köprü talep ediyor.

1988 yılında yapılan Altınkaya Barajı, Samsun'un Vezirköprü ilçesinde 15 kırsal mahallenin karayolu bağlantısını kesmişti. O günden bu yana, bölge halkı ulaşımı yalnızca feribotlarla sağlıyor. Feribotlar, hem yolcu hem de araç taşıma işlemi gerçekleştiriyor. Ancak, bölge sakinleri ulaşımda yaşadıkları zorlukları gündeme getirerek kalıcı çözüm olarak bir köprü yapılmasını talep ediyor.

"Karayolu, Ekonomiyi Canlandırır"

Bölge halkından Ahmet Bektaş, “Bölgeyi karış karış geziyorum, 15 mahalleyi dolaştım. Feribotla ulaşım çok zor. Eskiden Alaçam yolu vardı, baraj yapıldığında bağlantı kopmuştu. İnsanlar hasta olsa, tekne arayacaklar. Buraya karayolu yapılması şart, bu hem halkı rahatlatır hem de ekonomiyi canlandırır” dedi.

Feribotlarla Yaşanan Zorluklar

Eyüp Tozun ise, “Ben 40 yaşındayım, 36 yıldır feribotla karşıya geçiyorum. Önceden özel feribotlar vardı, şimdi belediyeye ait. Ama istediğin saatte gelmiyor. Biz Alaçam tarafı olarak daha yüksek ücret ödüyoruz. Eğer buraya köprü yapılırsa bu çile sona erer” diyerek feribotların saatli çalıştığını ve ulaşımda yaşadıkları sıkıntıları dile getirdi.Altınkaya Barajı, Türkiye’nin 3. büyük barajı olup Samsun'un Bafra ve Vezirköprü ilçeleriyle Sinop'un Durağan ilçesini kapsıyor. 1988 yılından bu yana bölge halkı, ulaşım sıkıntılarıyla mücadele ediyor.

Geçmişte Yaşanan Zorluklar

Geçtiğimiz yıllarda, Altınkaya Mahallesi'nde evinde rahatsızlanan bir vatandaş için ambulans helikopteri talep edilmişti. Ancak, helikopterin inmesine tarla sahibinin izin vermemesi nedeniyle hasta alınamamıştı. Bu olay, bölgedeki ulaşım sorununu bir kez daha gündeme getirmişti.

Bölge sakinleri, bu sorunların kalıcı bir çözüme kavuşturulması adına köprü yapılması gerektiğini vurguluyor.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gazete Arena Gündem TUİK açıkladı: Çocuk işçiliğinde kara tablo!

TUİK açıkladı: Çocuk işçiliğinde kara tablo!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait çocuklara ilişkin güncel istatistikleri yayımladı. Veriler, Türkiye'de çocuk nüfusunun yıllar içinde azalırken, çocuk işçiliğinin hâlâ ciddi bir sorun olduğunu gözler önüne serdi. TÜİK’in verilerine göre her dört çocuktan biri iş gücü piyasasında yer alıyor.

Birleşmiş Milletler'in tanımına göre 0-17 yaş grubunu kapsayan çocuklar, 2024 yılı sonunda Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25,5’ini oluşturdu. Bu oran, 1970’te yüzde 48,5, 1990’da yüzde 41,8 iken, sürekli bir düşüş gösterdi. TÜİK’in projeksiyonlarına göre, 2100 yılında bu oranın yüzde 14,5’e kadar gerilemesi bekleniyor.

En Yüksek Çocuk Nüfusu Şanlıurfa’da

İllere göre çocuk nüfusu oranlarına bakıldığında, en yüksek oran Şanlıurfa’da görüldü. En düşük oran ise Tunceli’de kaydedildi. Türkiye genelinde ise her 10 haneden yaklaşık 4’ünde en az bir çocuk bulunuyor.

Doğumlar Azalıyor, Bebeklerin Çoğu Erkek

2023 yılında canlı doğan bebek sayısı 958 bini geçti. Bebeklerin büyük çoğunluğunu erkek çocuklar oluşturdu. Doğumların yüzde 97,5’i hastanede gerçekleşti. Türkiye’de doğan bir çocuğun ortalama yaşam süresi ise 77 yıl olarak hesaplandı.

Eğitimde Kız Çocukları Önde

Beş yaş grubundaki net okullaşma oranı yüzde 84,3 olarak ölçüldü. İlkokul tamamlama oranı yüzde 98,7’ye, ortaöğretim tamamlama oranı ise yüzde 81,2’ye ulaştı. Ortaöğretimde kız çocuklarının tamamlama oranları, erkek çocuklara göre daha yüksek çıktı.

Çocuklar Temel İhtiyaçlara Ulaşmakta Zorlanıyor

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre bazı çocuklar maddi yetersizlikler nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yeni giysi alamayan, düzenli sebze-meyve tüketemeyen ya da tatil yapamayan çocukların bulunduğu haneler dikkat çekiyor.

Her Dört Çocuktan Biri Çalışıyor

TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılım oranı yüzde 24,9 oldu. Cinsiyete göre bu oran erkek çocuklarda yüzde 35,6’ya kadar çıkarken, kız çocuklarda yüzde 13,7’de kaldı. Bu durum, çocuk işçiliğinin hâlâ çözüm bekleyen önemli bir sorun olduğunu ortaya koydu.

Boşanmalarda Velayet Genellikle Anneye Veriliyor

2024 yılı verilerine göre boşanma davaları sonrasında çocukların yaklaşık yüzde 74’ünün velayeti annelere verildi. Bu oran, velayet kararlarında hâlen annelerin ön planda olduğunu gösteriyor.

Çocuk Ölümlerinde İlk Sırada Yaralanmalar Var

2023 yılı içinde hayatını kaybeden çocukların en büyük ölüm sebebi dışsal yaralanmalar ve zehirlenmeler oldu. Bu durum, çocuk güvenliği konusundaki önlemlerin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

KAYNAK: cumhuriyet.com
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *