usd
38,0489
eur
43,5449
gbp
50,6118
gram-altin
4.034,75
ceyrek-altin
6.596,81
cumhuriyet-altini
27.565,00
btc-USD
84.607,99
btc-turk-lirasi
3.221.339
ethereum-USD
1.583,93
Gazete Arena Samsun Haber SASKİ'den açıklama geldi

SASKİ'den açıklama geldi

Eski İlkadım Belediye Başkanı Necattin Demirtaş'ın kendi adına yaptırdığı hayratın mühürlediğine, ardından mühürün sökülerek suyun halkın hizmetine tekrar açıldığına dair yaptığımız haberler üzerine SASKİ'den açıklama geldi

SASKİ, "Necattin Demirtaş'ın suyunu kestiler", "Necattin Demirtaş'ın suyunu açtılar" başlıklı haberlerimiz üzerine açıklama yaptı. Gazete Arena olarak yaptığımız ilk haberde, Demritaş'ın kendi adına yaptırdığı hayratın mühürlendiğini, bundan dolayı çevredeki esnafın mağdur olduğunu duyurmuştuk. Bir gün sonra (dün) ise suyun tekrar halkın hizmetine açıldığını yazmıştık. SASKİ, yönetmelik doğrultusunda kapatılan suyun, obonelik işlemleri tamamlandığında tekrar sağlanacağını bildirirken, yapılan yazılı açıklamada, şunlar belirtildi:

"Sayın Arena Gazetesi,

Gazetenizde 10.04.2025 tarihinde yayınlanan haberde, özetle 2022 yılında şahıs tarafından yaptırılan hayrat çeşmesinin ekiplerimizce mühürlendiği ve çevre esnafının mağdur edildiği ifade edilmektedir.

Konu ile ilgili yürürlükte olan SASKİ Tarifeler ve Abone Hizmetleri Yönetmeliğinin “Sosyal Yardım Aboneleri” başlıklı 8/f maddesinde “Samsun il sınırları içerisinde ilgili belediyesinden alınacak izin doğrultusunda hayrat çeşmesi isim hakkı kazanmak isteyenlerin, ön ödemeli sayaç taktırmak kaydıyla, ilk seferde 5.000 m³ kendi tarifesi üzerinden su bedeli karşılığının ödenmesi neticesinde oluşturulan abonelerdir. Sonrasında tekrar dolum yapılabilir.” hükmü ile hayrat aboneliği açıkça tanımlanmıştır.

Haberde bahsi geçen çeşme, 2022 yılına kadar kamuya ait iken, 2022 yılında yenilenerek çeşmeye şahıs ismi yazılmak suretiyle sahiplenildiği İdaremizce tespit edilmiştir. Bu tespite binaen yukarıda belirtilen Yönetmelik doğrultusunda abonelik işlemleri tamamlandığında su arzı tekrar sağlanacaktır.

Bilgilerinize sunulur." 

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *
Gazete Arena Gündem TUİK açıkladı: Çocuk işçiliğinde kara tablo!

TUİK açıkladı: Çocuk işçiliğinde kara tablo!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılına ait çocuklara ilişkin güncel istatistikleri yayımladı. Veriler, Türkiye'de çocuk nüfusunun yıllar içinde azalırken, çocuk işçiliğinin hâlâ ciddi bir sorun olduğunu gözler önüne serdi. TÜİK’in verilerine göre her dört çocuktan biri iş gücü piyasasında yer alıyor.

Birleşmiş Milletler'in tanımına göre 0-17 yaş grubunu kapsayan çocuklar, 2024 yılı sonunda Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 25,5’ini oluşturdu. Bu oran, 1970’te yüzde 48,5, 1990’da yüzde 41,8 iken, sürekli bir düşüş gösterdi. TÜİK’in projeksiyonlarına göre, 2100 yılında bu oranın yüzde 14,5’e kadar gerilemesi bekleniyor.

En Yüksek Çocuk Nüfusu Şanlıurfa’da

İllere göre çocuk nüfusu oranlarına bakıldığında, en yüksek oran Şanlıurfa’da görüldü. En düşük oran ise Tunceli’de kaydedildi. Türkiye genelinde ise her 10 haneden yaklaşık 4’ünde en az bir çocuk bulunuyor.

Doğumlar Azalıyor, Bebeklerin Çoğu Erkek

2023 yılında canlı doğan bebek sayısı 958 bini geçti. Bebeklerin büyük çoğunluğunu erkek çocuklar oluşturdu. Doğumların yüzde 97,5’i hastanede gerçekleşti. Türkiye’de doğan bir çocuğun ortalama yaşam süresi ise 77 yıl olarak hesaplandı.

Eğitimde Kız Çocukları Önde

Beş yaş grubundaki net okullaşma oranı yüzde 84,3 olarak ölçüldü. İlkokul tamamlama oranı yüzde 98,7’ye, ortaöğretim tamamlama oranı ise yüzde 81,2’ye ulaştı. Ortaöğretimde kız çocuklarının tamamlama oranları, erkek çocuklara göre daha yüksek çıktı.

Çocuklar Temel İhtiyaçlara Ulaşmakta Zorlanıyor

Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması'na göre bazı çocuklar maddi yetersizlikler nedeniyle temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Yeni giysi alamayan, düzenli sebze-meyve tüketemeyen ya da tatil yapamayan çocukların bulunduğu haneler dikkat çekiyor.

Her Dört Çocuktan Biri Çalışıyor

TÜİK’in Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15-17 yaş grubundaki çocukların işgücüne katılım oranı yüzde 24,9 oldu. Cinsiyete göre bu oran erkek çocuklarda yüzde 35,6’ya kadar çıkarken, kız çocuklarda yüzde 13,7’de kaldı. Bu durum, çocuk işçiliğinin hâlâ çözüm bekleyen önemli bir sorun olduğunu ortaya koydu.

Boşanmalarda Velayet Genellikle Anneye Veriliyor

2024 yılı verilerine göre boşanma davaları sonrasında çocukların yaklaşık yüzde 74’ünün velayeti annelere verildi. Bu oran, velayet kararlarında hâlen annelerin ön planda olduğunu gösteriyor.

Çocuk Ölümlerinde İlk Sırada Yaralanmalar Var

2023 yılı içinde hayatını kaybeden çocukların en büyük ölüm sebebi dışsal yaralanmalar ve zehirlenmeler oldu. Bu durum, çocuk güvenliği konusundaki önlemlerin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

KAYNAK: cumhuriyet.com
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *