usd
38,1588
eur
43,6101
gbp
50,0663
gram-altin
3.959,33
ceyrek-altin
6.473,50
cumhuriyet-altini
26.781,00
btc-USD
83.914,78
btc-turk-lirasi
3.194.199
ethereum-USD
1.600,34
Gazete Arena Sağlık Kalın bağırsak kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Kalın bağırsak kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi, Cerrahi Tıp Bilimleri Bölümü Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Alper Tarım, kalın bağırsak kanserinin erken teşhisle büyük ölçüde tedavi edilebileceğini belirtti. Tarım, hastaların %70’inin ileri evrede doktora başvurduğunu ve bu durumun tedavi sürecini zorlaştırdığını ifade etti.

 

Kolorektal kanserlerin, yani kalın bağırsak kanserlerinin, dünya genelinde ve Türkiye’de yaygın görüldüğüne dikkat çeken Doç. Dr. Tarım, hastalığın özellikle 50 yaş üzerindeki bireylerde sık görüldüğünü vurguladı.

"Hastaların büyük bir kısmı ileri evrede doktora başvurmaktadır. Geç teşhis, tedavi sürecini hem hasta hem de hekim açısından zorlaştırmaktadır. Ancak erken evrede teşhis edildiğinde kalın bağırsak kanseri büyük ölçüde tedavi edilebilir bir hastalıktır" dedi.

Erken Teşhis İçin Düzenli Tarama Önemli

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından önerilen kanser tarama programları, kalın bağırsak kanserinin erken teşhisi açısından büyük önem taşıyor. Doç. Dr. Tarım, düzenli tarama ile hastalığın erken dönemde tespit edilebileceğini belirterek şu bilgileri paylaştı:

Dışkıda Gizli Kan Testi: 50 yaş üzerindeki bireylerin iki yılda bir bu testi yaptırması öneriliyor.

Kolonoskopi: 50 yaş ve üzeri bireylerin 10 yılda bir kolonoskopi yaptırması, erken teşhis açısından kritik rol oynuyor.

50 Yaş Üzeri Bireyler Dikkat Etmeli

Kanser taramalarının en önemli bileşenlerinden birinin farkındalık çalışmaları olduğunu vurgulayan Tarım, Mart ayının dünya genelinde "Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı" olarak kabul edildiğini hatırlattı.

"Bireyler, aile hekimlerine başvurarak düzenli tarama testlerini yaptırmalı. Özellikle 50 yaş ve üzerindeki kişiler, kansere karşı daha duyarlı olmalı" ifadelerini kullandı.

Sağlıksız Beslenme ve Alışkanlıklar Riski Artırıyor

Kalın bağırsak kanseri riskini artıran faktörlere değinen Doç. Dr. Tarım, sağlıksız beslenme alışkanlıklarının hastalığın daha genç yaşlarda görülmesine neden olduğunu belirtti.

Risk Faktörleri:
✔ Posalı gıdaların az tüketilmesi
✔ Sigara ve alkol kullanımı
✔ İşlenmiş et ürünleri (salam, sosis vb.) ve kırmızı et tüketiminin fazla olması
✔ Hareketsiz yaşam tarzı

Bağırsak Düzeninde Ani Değişikliklere Dikkat!

Kalın bağırsak kanserinin en önemli belirtileri, büyük abdest sırasında kan görülmesi ve aniden ortaya çıkan bağırsak düzensizlikleri olarak öne çıkıyor.

Bu tür şikayetleri olan bireylerin, yaşları ne olursa olsun hekime başvurarak gerekli taramaları yaptırmaları gerektiği vurgulandı.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *