usd
38,4260
eur
43,7092
gbp
51,2098
gram-altin
4.088,91
ceyrek-altin
6.685,36
cumhuriyet-altini
27.965,00
btc-USD
93.663,50
btc-turk-lirasi
3.590.692
ethereum-USD
1.779,28
Gazete Arena Gündem Yasa dışı yazılım ile milyonların verileri çalındı

Yasa dışı yazılım ile milyonların verileri çalındı

Hukuk bürolarında kullanılan yasa dışı yazılım sayesinde milyonlarca kişinin verisi ele geçirildi. 5 şüpheliye 34 yıl hapis cezası talep ediliyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, vatandaşların kişisel verilerini ele geçirmek amacıyla yasa dışı bir yazılım kullanan 5 şüpheli hakkında iddianame hazırladı. "Avatar/Adalet" isimli yasa dışı sorgulama yazılımı, bazı hukuk büroları tarafından kullanıldı. Milyonlarca vatandaşın kimlik bilgileri, adres bilgileri ve daha fazlası yasa dışı şekilde temin edilerek satıldı.

Yasa Dışı Sorgu Sistemiyle Milyonlarca Kişinin Bilgileri Ele Geçirildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, "Avatar/Adalet" isimli yasa dışı sorgulama yazılımının, vatandaşların kişisel bilgilerine erişim sağlamak amacıyla bazı hukuk bürolarında kullanıldığı ve bu bilgilerin üçüncü şahıslara satıldığı açıklandı. Sistem, siber saldırılarla kamu kurumlarındaki kullanıcı hesaplarına erişim sağlayarak vatandaşların kimlik, telefon, adres ve tapu bilgilerine ulaştı.

Hukuk Bürolarında Kullanılan Yazılımın Yöneticileri Tutuklandı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Jandarma Genel Komutanlığı'nın eş zamanlı operasyonlarında, yazılımın yöneticisi ve geliştiricileri dahil 5 kişi gözaltına alındı. İddianamede, şüphelilerin, elde ettikleri kişisel verileri "Avatar/Adalet" uygulaması üzerinden üçüncü şahıslara para karşılığında sattığı ve haksız kazanç sağladığı vurgulandı.

Devletin Güvenliğiyle İlgili Bilgiler de Ele Geçirildi

Şüphelilerin ele geçirdiği veriler arasında, kamuya ait önemli bilgilere de yer verildi. Verilerin niteliği, devletin güvenliğiyle doğrudan bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu nedenle şüpheliler hakkında "devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etme" suçlaması da yöneltildi.

34 Yıl 6 Ay Hapis Talebi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, şüpheliler Bora S., Emir Ö., Esra T., Hikmetullah K. ve Mustafa Y. hakkında, "bilişim sistemine hukuka aykırı müdahale", "kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme veya yaymak" ve "devletin güvenliğine ilişkin gizli bilgileri temin etme" suçlarından 34 yıl 6 aya kadar hapis cezası talep etti.

Olay, Türkiye'nin en büyük kişisel veri ihlali vakalarından biri olarak kayıtlara geçti.

KAYNAK: nefes.com.tr
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *