OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın, açılışta yaptığı konuşmada üniversitenin çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda ilerlediğini belirtti. "Sıfır atık politikamız doğrultusunda doğaya duyarlı projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz," diyen Aydın, Kompostlaştırma Ünitesi'nin çevreye katkı sağlayacağına vurgu yaptı.

Sıfır Atık Politikası ve Geri Dönüşüm Çalışmaları
Açılışta söz alan ÇEVSAM Müdürü Prof. Dr. Nurdan Gamze Turan, OMÜ'nün 2019’da Sıfır Atık Yönetmeliği’ni kabul ettiğini ve 2020'de 'Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi'ni aldığını açıkladı. Üniversite, atıkları kaynağında ayrıştırarak, plastik, cam, kağıt ve metal gibi atıkları lisanslı firmalarla geri dönüştürüyor. Ayrıca, yemek atıkları Samsun Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı yaş mama fabrikasında kullanılıyor.

Kompostlaştırma Ünitesi ile Döngüsel Ekonomi
OMÜ’nün yeni Kompostlaştırma Ünitesi, üniversite bünyesinde çıkan organik atıkları komposta dönüştürecek. Yemekhane, kafeterya, park, bahçe ve hayvan besleme alanlarından elde edilen organik atıklar, çevresel sürdürülebilirlik için kompost yapılarak üniversitenin peyzaj düzenlemelerinde kullanılacak. Bu süreç, döngüsel ekonomiyi desteklemenin yanı sıra akademik çalışmalara da katkı sağlayacak.


Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.