Çalıştayda konuşan Prof. Dr. Selim Aytaç, kenevirin tarihsel olarak farklı alanlarda kullanıldığını ancak psikoaktif özellikleri nedeniyle geçmişte geri planda kaldığını belirtti. Son yıllarda düşük psikoaktif madde içeren endüstriyel kenevir türlerinin ıslah edilmesiyle, kullanım alanlarının hızla arttığını vurguladı. Aytaç, Türkiye'deki kenevir araştırmalarının da hız kazandığını belirterek, OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nün bu alandaki küresel gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

Kenevirin Ekonomik ve Çevresel Potansiyeli
OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz, kenevirin ekonomik ve çevresel potansiyeline dikkat çekti. Kurnaz, özellikle medikal alanda yapılan bilimsel araştırmaların önemli ilerlemeler kaydettiğini ve son 5 yılda yalnızca tıbbi kenevirle ilgili 7 bin 500 bilimsel makale yayımlandığını aktardı. Ayrıca, kenevirin çevre dostu özellikleri ve sürdürülebilir üretim modelleri ile geleneksel bitkilere kıyasla daha stratejik bir alternatif sunduğunu belirtti. Kenevirin, karbon ayak izini azaltması ve daha az su ve kimyasal gübre kullanılması gibi çevresel faydaları da öne çıkmaktadır.

Kenevirin Küresel Pazarındaki Yükselen Değer
Kurnaz, kenevirin yalnızca ekonomik potansiyel değil, aynı zamanda çevresel sürdürülebilirliğe katkı sağladığını belirterek, kenevir lifi pazar değerinin 2022 yılında 7,55 milyar ABD doları olduğunu ve bu değerin 2030 yılına kadar on kat artmasının beklendiğini ifade etti.
Uluslararası İş Birlikleri ve Araştırmalar
Çalıştayda, Amerika Oregon Üniversitesi Kenevir İnovasyon Merkezi Koordinatörü Prof. Dr. Wu Zhaohu bir sunum yaptı. Ayrıca, Oregon Üniversitesi’nden akademisyenler Doç. Dr. Serkan Ateş, Doç. Dr. Massimo Bionaz ve Doç. Dr. Chat Higgins de panel oturumlarına katılarak kenevirin farklı kullanım alanları hakkında bilgi verdi. Etkinlikte, kenevirden yapılan elbise, örgü ve kozmetik ürünleri de sergilendi.

Kenevirin Geleceği
Kenevirin ekonomik ve çevresel faydaları doğrultusunda, araştırmaların artırılması ve uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi gerektiği ifade edilen çalıştayda, Türkiye’nin bu sektördeki potansiyelinin daha da büyümesi için adımlar atılacağı belirtildi. Etkinliğe, Oregon Üniversitesi, ABD Tarım Bakanlığı, Fransa ve Norveç’ten akademisyenler de katıldı.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.