Samsun İl Tarım ve orman Müdürlüğü ekipleri, döner satışı yapan işyerlerine eş zamanlı denetim yaptı. Yapılan denetimlerde, sağlığı tehdit edecek şekilde satış yapan işletmeler tespit edildi. İşletmeler hakkında gerekli işlemlerin yapıldığını belirten Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Denetimlerimizde, önceki güne ait pişirilmiş ancak satılamayan dönerlerin üzerine yeni çiğ etler takarak satmaya çalışan, ayrıca önceki günden kalan satılamayan pişmiş dönerleri kesip saklayarak ertesi günkü taze pişirilmiş dönere karıştırarak satmaya çalışan işletmeler tespit edildi. Ele geçirilen ürünler imha edildi. İşletmelere ise idari para cezası kesildi" dedi.

ÖLÜMLERE SEBEP OLABİLMEKTEDİR
Samsun'da sağlığı tehdit edecek şekilde döner satıldığının ortaya çıkması üzerine Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Samsun İl Temsilcisi Sebla Uyar, Gazete Arena'ya özel açıklamada bulundu. Uyar, "Çiğ tavuk veya kümes hayvanlarının 'salmonella' ve 'campylobacter' cinsi patojen etkili bakterilerin etkinlik göstermesi sonucu basit zehirlenme vakalarının ötesinde kalıcı hasarlara ve hatta ölümlere sebep olabilmektedir. Bu bakteriler tamamen kontamine yani bulaş yoluyla ürünlere geçmektedir. Bu bulaş uygun olmayan kesim koşullarından başlayarak, taşıma, depolama, ürüne işleme, pişirme ve bu sırada bekleme son olarak servise kadar geçen süreçte gerçekleşebilir. Tavuk eti kolay bozulabilir özelliktedir. Bunun temel nedenini mikroorganizmaların üremesi için uygun bir ortam olması oluşturur" açıklamasını yaptı.

İSHAL, KUSMA, MİDE BULANTISI...
Pişmiş bir tavuk etinin üzerine çiğ tavuk eti takılmasının etkilerine de değinen Uyar, "Eğer bu sırada hijyen şartlarının hiçbir şekilde karşılanmaması, üzerine bir de mutfak ve tesis hijyeni de işin içine girdiğinde bulaşma olmaması imkansız bir hal almaktadır. Yüzeyde kısa süreli bir renk değişimi karşısında kesilen döner, hem bulaş hem de faydasız bir ısıl işleme tabi olduğundan yüksek oranda patojen bakteri içerir. Tüketici kitlesinin büyük olması, etin ön kısımdan kesim yapılması ve bu sırada arka kısmın yetersiz ısı alması patojen bakteri ve bunlara bağlı olarak oluşabilecek toksin riskini tetiklemektedir. Bağışıklık sistemi zayıf kişilerde çok daha ciddi sonuçlara neden olurken, gıda zehirlenmesi 6-12 saat içerisinde ishal, kusma, mide bulantısı ve baş ağrısı belirtileriyle ortaya çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.