Sağlık Meslek Mensuplarının Serbest Meslek İcrası Hakkında Yönetmelik, 29 Mart 2025 tarihli ve 32856 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire, hemşireliğe eş değer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologların mesleki yetkinlikleri çerçevesinde "Sağlık Meslek Hizmet Birimi" adı altında, Sağlık Bakanlığı'ndan alacakları ruhsat ile serbest olarak mesleklerini icra etmelerine olanak tanıyor.
Yeni İstihdam Alanları Oluşacak
Yönetmelik ile sağlık meslek mensuplarına, aynı meslek unvanına sahip en fazla üç kişinin bir araya gelerek müşterek sağlık meslek hizmet birimi açabilme imkânı sağlanacak. Bu hizmet birimlerinde fizyoterapist, klinik psikolog, odyolog ve ergoterapist gibi uzmanlık alanlarına göre yardımcı personel de istihdam edilecek. Yeni düzenleme ile yalnızca sağlık meslek mensuplarına yönelik değil, aynı zamanda sekreter, temizlik görevlisi gibi destek hizmetlerine yönelik de yeni iş alanları oluşturulacak.
Mesleki Yetkinlikler ve Hizmet Sunumu
Sağlık meslek hizmet birimlerinde yalnızca ilgili mesleklerin yetkileri çerçevesinde hizmet verilecek. Hekimler tarafından tanı konmuş hastalara tedavi planı doğrultusunda hizmet sunulacak, ancak yetki dışı tıbbi uygulamalar yapılmayacak. Ayrıca, sağlık meslek hizmet birimlerinde ilaç, tıbbi malzeme, kozmetik ürün veya gıda takviyesi satışı yapılması yasak olacak.
Yeni Hizmetler ve Denetim
Sağlık meslek hizmet birimlerinin açılmasıyla sağlık hizmetleri, hastaneler dışında, toplum temelli ve bireysel hizmetler olarak genişletilecek. Bu birimler, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılacak ve denetlenecek. Her sağlık meslek hizmet biriminde, hizmetle ilgili talep, şikayet ve öneri mekanizmalarının açık olması zorunlu olacak. Ayrıca, her birimde Sağlık Bakanlığı İletişim Merkezi (SABİM) ALO 184 ibaresi içeren entegre karekod uygulaması yer alacak. Denetim komisyonları, hizmetlerin mevzuata uygunluğunu sürekli olarak inceleyecek.