usd
38,0094
eur
41,4962
gbp
48,5135
gram-altin
3.674,31
ceyrek-altin
6.007,50
cumhuriyet-altini
25.446,00
btc-USD
78.240,01
btc-turk-lirasi
2.977.030
ethereum-USD
1.520,66
Gazete Arena Gündem Tereyağı ve sadeyağda yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı

Tereyağı ve sadeyağda yeni dönem! Resmi Gazete'de yayımlandı

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tereyağı ve sadeyağ üretiminde hijyen ve kalite standartları duyuruldu. Yeni tebliğ öne çıktı.

Ürün etiketlerinde yanıltıcı ifadeler yasaklandı, tüketici korunmasına ilişkin ek kurallar getirildi. Diğer tarafından taklit ürünlerin önüne geçilmesi planlanıyor.

Tereyağı ve sadeyağ dışında kalan diğer yağların etiketinde, reklam, tanıtım ve sunumunda tüketiciyi yanıltıcı ifade ve görseller bundan böyle kullanılamayacak.

Resmi Gazete'de Tarım ve Orman Bakanlığı'nın "Türk Gıda Kodeksi Tereyağı ve Sadeyağ Tebliği" yayımlandı.

Tebliğle, tereyağı ve sadeyağın tekniğine uygun ve hijyenik şekilde üretilmesi, muhafazası, ambalajlanması, depolanması, taşınması ve pazarlanması için gereken ürün özellikleri duyuruldu.

Çeşnili tereyağı, sadeyağ, süt yağı, tereyağı ve yayık tereyağı ürünlerinde kullanılan süt ve yoğurt ilgili yönetmeliklere uygun olacak. Bu ürünlerin kendine has tat, koku, görünüm ve yapıda olması, "peroksidaz testine" negatif reaksiyon vermesi gerekecek.

Teknoloji gereği ürünlerin üretiminde tipik tat ve aromanın sağlanması amacı ile "starter kültür" kullanılabilecek.

Tereyağın İçeriği Nasıl Olacak?

Tereyağında ağırlıkça en çok yüzde 2 tuz olacak. Tuzdan gelen kuru madde miktarı, süt yağsız kuru madde miktarından ayrı değerlendirilmeye alınacak.

Tuz ilave edilmeyen tereyağı, ağırlıkça en az yüzde 82 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en çok yüzde 16 su, tuz ilave edilen ya/ ya da çeşnili tereyağı ise ağırlıkça en az yüzde 80 süt yağı, en fazla yüzde 2 yağsız süt kuru maddesi ve en fazla yüzde 16 su içerebilecek.

Çeşnili tereyağında taklit ve tağşişe neden olacak çeşni maddesine yer verilmeyecek. Sadeyağa ve çeşni maddesi bulunmayan tereyağına aroma verici ilave edilmeyecek.

Tebliğ çerçevesindeki tereyağı çeşitlerine manda sütü ve yoğurt aromaları gibi süt ve süt ürünleri aroma vericileri eklenemeyecek.

Bu ürünlerin etiketinde gıda isminin, temel görüş alanında da yer alması zorunlu hale getirilecek.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *