Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, "siyah asker sineği"nin çevre yönetimi ve tarımda devrim niteliğinde bir rol üstlenebileceğini açıkladı. Organik atıkları kısa sürede gübreye dönüştürebilen bu böcek, aynı zamanda hayvan yemi olarak da değerlendirilebiliyor.Doç. Dr. Oğuzhan Yanar, özel laboratuvarlarda üretilebilen siyah asker sineğinin biyolojik atıkların geri dönüşümünde büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirtti. “Bu türün biyolojik döngüye katkısı çok büyük. Hem atık yönetimi hem de sürdürülebilir tarım için devlet destekli projelerle teşvik edilmesi şart” dedi.

Atıklar Gübreye, Böcekler Yeme DÖNÜŞÜYOR
Siyah asker sineğinin 40 günlük yaşam döngüsünde yüksek atık tüketim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Yanar, böceğin bu sürecin sonunda organik gübreye dönüştüğünü belirtti. Ayrıca larvaların tavuk ve balık yemi olarak kullanılabildiğini ve yüksek protein değerleri taşıdığını ifade etti.Doç. Dr. Yanar ve ekibi, Canik İmam Hatip Ortaokulu’nda öğrencilere yönelik bilgilendirici bir etkinlik düzenledi. Çocuklar, kendi elleriyle meyve atıklarını böceklerin bulunduğu kutuya koyarak dönüşüm sürecini gözlemledi. Dakikalar içinde atıkları tüketen böcekler öğrencilerde büyük ilgi uyandırdı.

Projeye destek bekleniyor
Doç. Dr. Yanar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın sıfır atık projelerine siyah asker sineğiyle ilgili çalışmaların da dahil edilmesi gerektiğini vurguladı. “Bu böcekle, metan ve karbon monoksit gibi sera gazlarının salınımını azaltmak da mümkün. Sağlıklı bir tarım için bu gübre büyük bir nimet” ifadelerini kullandı.
Etkinlik sonunda Canik İmam Hatip Ortaokulu Müdürü Kamil Kesmen, Doç. Dr. Oğuzhan Yanar’a çevreye ve eğitime katkılarından dolayı teşekkür plaketi sundu. Yanar, benzer eğitimlerin farklı okullarda da sürdürüleceğini açıkladı.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.