Türkiye'de 10-13 Nisan tarihleri arasında son 30 yılın en düşük nisan ayı sıcaklığı değerinin görüldüğünü aktaran Başkan Bayzat, yaşanan zirai donun 2014 yılından bu yana en büyüyüğü olduğunu vurguladı.
BÜYÜK VERİM VE KALİTE KAYBI SÖZ KONUSU
Ülkenin neredeyse tamamında etkili olan söz konusu felaketin, Dünyaya ihraç edilen birçok üründe kalite kaybına uğradığını belirten Ziraat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Havva Yurdunuseven Bayzat, açıklamasında bu ifadelere yer verdi:
Ülkenin neredeyse tamamında etkili olan bu felaket, Dünya üretiminde ilk sıralarda yer aldığımız birçok üründe büyük verim ve kalite kayıplarına neden olmuştur.36 ilde etkisini gösteren don olayları nedeniyle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıpları yaşanması beklendiği belirlenmiştir. 6 ilde etkisini gösteren don olayları nedeniyle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıpları yaşanması beklendiği belirlenmiştir. Bununla beraber, başta sebze ve buğdaygiller olmak üzere birçok üründe de ciddi oranda azalma yaşanması beklenmektedir.Azalan üretim iç piyasada fiyat artışlarına sebep olacak, dış piyasada da ihracat kayıplarına sebep olacaktır.
Ülkenin neredeyse tamamında etkili olan bu felaket, Dünya üretiminde ilk sıralarda yer aldığımız birçok üründe büyük verim ve kalite kayıplarına neden olmuştur.36 ilde etkisini gösteren don olayları nedeniyle fındık, ceviz, elma, kayısı, kiraz, üzüm ve dut başta olmak üzere meyve bahçelerinde ciddi rekolte kayıpları yaşanması beklendiği belirlenmiştir. Bununla beraber, başta sebze ve buğdaygiller olmak üzere birçok üründe de ciddi oranda azalma yaşanması beklenmektedir.Azalan üretim iç piyasada fiyat artışlarına sebep olacak, dış piyasada da ihracat kayıplarına sebep olacaktır.
FINDIKTA BÜYÜK KAYIP
Fiyat artışları gıda enflasyonunun daha da yükselmesine yol açacağına, dolayısıyla da bu ürünleri hammadde olarak kullanan sanayici, ticaretini yapan tüccar ve esnaf da dolaylı olarak bu etkileri göreceğini aktaradan Başkan Yurdunuseven açıklamasına şu ifadelerle devam etti:
Yurt genelinde olduğu gibi bölgemizde de etkili olan zirai don zararı erken çiçek açan meyve çeşitlerinde zararlara sebep olduğu gibi, bölgemizin en büyük ihracat kalemi olan Fındıkta da büyük ürün kayıplarına sebep olmuştur.Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri, Ziraat Odaları ve Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) olarak bizlerin de gözlemleri sonucu; Fındıkta zararın %50’ler seviyelerine kadar olacağı öngörülmektedir. 250-500 rakım arasında meydana gelen, sıfırın altında ki 2-4 santigrat derece sıcaklıklar ile 500 rakım üzeri tarım alanlarında sıfırın altındaki 8-10 derece sıcaklıklar Zirai Don’ un etkilerinin daha yüksek olmasına zemin hazırlamıştır.
DESTEK ELZEM!
Yurt genelinde ve bölgede meydana gelen Zirai don felaketinin yaralarının bir an önce sarılması gerektiğine vurgu yapan Başkan Yurdunuseven, üretimin sürdürülebilirliğinin ve gıda güvenliğinin sağlanması için çiftçilerin desteklenmesi, zararlarının karşılanması ve banka borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi hususunda çalışmalar yapılması şart oldığunu belirtti.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.