usd
38,0082
eur
41,5876
gbp
48,6603
gram-altin
3.643,84
ceyrek-altin
5.957,68
cumhuriyet-altini
25.446,00
btc-USD
77.006,00
btc-turk-lirasi
2.927.428
ethereum-USD
1.469,69
Gazete Arena Samsun Haber Samsun'da uzmanından uyarı: 'Kuraklık riskiyle karşı karşıyayız!'

Samsun'da uzmanından uyarı: 'Kuraklık riskiyle karşı karşıyayız!'

Samsun'da, Su uzmanı Prof. Dr. Yusuf Demir, Karadeniz Bölgesi’ndeki yoğun kar ve yağışların rahatlama sağladığını, ancak ülkenin yüzde 70’inin kuraklık riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Yusuf Demir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde su yılı yağışlarının son 65 yılın en düşük seviyesine indiğini ve Ege Bölgesi'nde yıllık ortalama yağışlarda yüzde 74 oranında bir azalma olduğunu açıkladı. Bu durum, özellikle tarımsal üretim için büyük bir risk oluşturuyor.

Kuraklık İçin Erken Önlemler Alınmalı
Demir, Türkiye'nin özellikle Akdeniz, Ege ve İç Anadolu Bölgelerinde yağış miktarlarının düşük kalması nedeniyle yaz aylarında su sıkıntılarının yaşanabileceğini vurguladı. Meteoroloji verilerine göre, şubat ve mart aylarında Karadeniz Bölgesi'nin yağış açısından diğer bölgelere göre daha şanslı olduğu ancak genel kuraklık riskinin devam ettiği ifade edildi.

Yeraltı Suları İçin Planlama Şart
Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'ndeki rahatlamaya rağmen, yeraltı su seviyelerinin yetersiz olduğu bölgelerde suyun etkin kullanımı için planlamaların yapılması gerektiği uyarısı yapıldı. Prof. Dr. Demir, özellikle İç Anadolu Bölgesi'nde yeraltı suyu kullanımlarının iyi planlanması gerektiğini belirtti.

Tüm Türkiye İçin Su Tasarrufu Vurgusu
Prof. Dr. Demir, suyun her damlasının önemli olduğunu ve tüm topluma suyu tasarruflu kullanma bilincinin kazandırılması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde, gelecek nesillerin daha yaşanmaz bir dünya ile karşılaşabileceği uyarısında bulundu. Yerel yönetimler ve sulama birliklerinin, yaz kuraklığına karşı bugünden tedbirlerini alması gerektiği ifade edildi.

Bölgesel Farklılıklar ve Yağış Dağılımı
2025 yılı itibariyle Türkiye’nin genel yağış ortalamasının uzun yıllık ortalamaların altında kaldığı, özellikle Karadeniz Bölgesi'nin şubat ve mart aylarında daha fazla yağış aldığı gözlemlendi. Ancak, genel yağış eksiklikleri nedeniyle ülke genelinde su kaynakları konusunda ciddi riskler oluşabileceği belirtildi.

Gelecek İçin Eylem Planları Şart
Prof. Dr. Demir, yağışların mevcut trendiyle devam etmesi durumunda, Türkiye'nin büyük kısmının yaz kuraklığı ile karşı karşıya kalacağını, bu nedenle yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların eylem planlarını hızla devreye sokmaları gerektiğini söyledi. Bu süreçte suyun etkin kullanımı ve su kaynaklarının yönetilmesi, sürdürülebilir bir gelecek için kritik öneme sahip.

Su Tasarrufu Bir Vatan Borcu
Son olarak, Prof. Dr. Demir, suyun her alanda tasarruf edilerek kullanılması gerektiğini, bu konuda toplum bilincinin artırılmasının büyük önem taşıdığını belirtti. Su tasarrufu konusunda alınacak önlemler, sadece bugünkü yaşamı değil, gelecekteki nesillerin yaşam kalitesini de belirleyecek.


Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *