Kalp Sağlığı Haftası dolayısıyla bilgilendirmede bulunan Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği’nden Dr. Öğr. Üyesi Yunus Amasyalı, kalp hastalıklarının önlenmesinde sağlıklı beslenmenin temel rol oynadığını belirtti. Amasyalı, yüksek tansiyon, obezite ve kolesterol gibi kalp hastalıkları risk faktörlerinin, sağlıklı beslenme alışkanlıkları ile kontrol altına alınabileceğine dikkat çekti
"Yağın miktarından çok türü önemli"
Dr. Amasyalı, “Kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 75’i karaciğerde, yüzde 25’i ise gıdalarla alınan yağlardan gelir. Bu nedenle tüketilen yağın türü kolesterol düzeyine büyük etki eder. Dolaşımdaki fazla kolesterol, damarların iç yüzeyinde ‘plak’ adı verilen birikimler oluşturarak kalp hastalıklarına zemin hazırlar. Ancak burada asıl sorun yağın miktarından ziyade, yağın türüdür. Ayrıca günde 6 gramdan fazla tuz tüketilmemelidir” dedi.
"Doymuş ve trans yağlardan uzak durun"
Günlük kalorinin en fazla yüzde 30’unun yağlardan alınması gerektiğini belirten Dr. Amasyalı, doymuş ve trans yağların 'kötü' LDL kolesterolü artırdığını söyledi. Amasyalı, “Bu tip yağlardan gelen kalorinin toplamın yüzde 10’unu aşmaması gerekiyor. LDL kolesterolü yüksek olanlar için bu oran yüzde 7’nin altına inmeli, günlük kolesterol alımı ise 200 miligramı geçmemelidir” diye konuştu.
Kötü yağların başlıca kaynakları
Amasyalı, margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve ürünleri, kızartmalar, hamburger ve ticari unlu mamullerin doymuş ve trans yağ açısından zengin olduğunu belirtti. Bunun yerine zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz ve soya fasulyesi gibi doymamış yağ kaynaklarının tercih edilmesi gerektiğini ifade etti.
Kalp sağlığı için günlük öneriler
Dr. Amasyalı, kalp sağlığı için dengeli ve ölçülü bir beslenme programı uygulanması gerektiğini vurguladı. “Orta miktarda karbonhidrat, protein ve az miktarda ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin. Tam yağlı süt ürünleri yerine az yağlı olanları tercih edin. Haftada 4 yumurtadan fazlasını tüketmeyin. Yüksek kolesterolü olanlar yumurta sarısından özellikle kaçınmalıdır” dedi.
Lifli gıdalar kolesterolü düşürüyor
Günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesini öneren Dr. Amasyalı, bol su içmenin ve liften zengin gıdaların önemine dikkat çekti: “Günde 8-10 bardak su için. Liften zengin tahıllar, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli tüketin. Özellikle çözünebilir lifler, kan kolesterolünü yüzde 15’e kadar düşürebilir.” dedi.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.