Çocuk sağlığı uzmanı Uzm. Dr. Uras, meningokok enfeksiyonunun özellikle erken dönemde ciddi belirtilerle ortaya çıkabileceğini belirtti.
Uras, "Neisseria Meningitidis adlı bakteri, menenjit (beyin zarı iltihabı) veya kan dolaşımı enfeksiyonu (septisemi) gibi hayati tehlike taşıyan hastalıklara yol açabilir. Ayrıca zatürre, göz iltihabı, eklem iltihabı ve kalp kası iltihabına da neden olabilir" dedi.
Enfeksiyonun ilk belirtileri arasında yüksek ateş, şiddetli baş ağrısı, bulantı, kusma, ense sertliği, bilinç bulanıklığı ve ciltte basmakla solmayan döküntüler yer alıyor. Dr. Uras, “Özellikle döküntüler ve bilinç değişiklikleri, hızla ilerleyen ağır bir tabloya işaret edebilir” uyarısında bulundu.
En Yüksek Risk Bebeklerde ve Ergenlerde
Meningokok hastalığının her yaş grubunu etkileyebileceğini belirten Uras, en büyük risk grubunun 1 yaş altındaki bebekler olduğunu vurguladı. "5 yaş altındaki çocuklar ve 15-19 yaş arasındaki gençler de yüksek risk altındadır" diyen Uras, bu yaş gruplarında hastalığın hızlı seyredebileceğine dikkat çekti.
Aşı ile Korunmak Mümkün
Türkiye’de meningokok bakterisine karşı geliştirilen aşıların uygulanmakta olduğunu söyleyen Uras, B, A, C, W ve Y gruplarına karşı farklı aşıların mevcut olduğunu hatırlattı. "B grubu aşısı, bebeklerde 8. haftadan itibaren uygulanabiliyor. Aşı programı çocuğun yaşına göre değişiklik gösterebilir" şeklinde konuştu.
Aşının Yan Etkileri Hafif ve Geçici
Aşı sonrası bazı çocuklarda geçici yan etkiler görülebileceğini belirten Uras, “Yüksek ateş, huzursuzluk, döküntü, ishal ve kusma gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Ancak bunlar genellikle kısa sürede kendiliğinden geçer. Ciddi bir yan etki riski son derece düşüktür” dedi.
“Meningokok Aşısı Hayat Kurtarır”
Hastalığın yaygın görüldüğü ülkelerden biri olan Türkiye'de, aşıyla korunmanın önemine dikkat çeken Uras, “Meningokok menenjiti ciddi ve hızlı ilerleyen bir hastalıktır. Bu nedenle ailelere çocuklarını aşılatmalarını şiddetle öneriyoruz” ifadelerini kullandı.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.