HPV, cilt temasıyla bulaşan bir enfeksiyon olarak tanımlanıyor. Doç. Dr. Bolat, "HPV virüsü hastalarda ciltten cilde temas eden ve devam eden enfeksiyonlardır. Cansız bir taşıyıcıda kalan virüs, temasa geçmedikçe aktif enfeksiyon oluşturmaz" dedi. Bu virüs, en fazla cinsel aktiviteler sırasında bulaşmakta olup, toplumsal bir sağlık sorunu haline gelmiştir. HPV, enfekte kişilerin genital sıvılarıyla sağlıklı kişiye geçebilir.
HPV'nin Semptomları
HPV, genellikle semptom vermeden vücut tarafından bertaraf edilebilir. Ancak bağışıklık sistemi zayıf kişilerde, ciltte küçük siyah noktalarla kendini gösterebilir. HPV'nin, özellikle bazı türlerinin kanserle ilişkili olduğu vurgulandı. Doç. Dr. Bolat, "HPV tip 16, 18 ve 45’in kanserle doğrudan ilişkisi vardır. Bu virüs tiplerine sahip kişilerde kanser gelişme olasılığı yüksektir. Ancak her HPV taşıyıcısında kanser gelişeceği anlamına gelmez" şeklinde uyarıda bulundu.
HPV Tedavi Yöntemleri
HPV tedavisinde, ilk olarak hastanın etraflıca muayene edilip, lezyonların temizlendiği belirtiliyor. Bazı hastalar için merhem ya da krem tedavisi uygulanırken, büyük lezyonlar sıvı azot veya elektrik enerjisiyle yok edilebilir. Çok büyük vakalarda cerrahi müdahale gerekebileceği de vurgulandı.
HPV'den Korunma Yolları
HPV'den korunmak için cinsel temas sırasında koruyucu önlemler alınması gerektiğini belirten Bolat, "Prezervatif kullanımı, HPV'den korunmak için yeterli olmayabilir çünkü virüs, korunan bölgenin dışında da bulaşabilir" diye açıkladı. Ayrıca, "Başkalarının kullandığı havlularla bulaşabilir mi?" sorusuna yanıt veren Bolat, HPV’nin ciltten cilde temasla bulaştığını, ancak cansız bir taşıyıcıda virüsün aktif enfeksiyon oluşturmayacağını belirtti.
Aşının Önemine Dikkat Çekti
Doç. Dr. Bolat, HPV’ye karşı aşılama tedavisinin dünya çapında yaygınlaştırıldığını, Türkiye’de de bu konuda farkındalığın arttığını belirtti. Hem erkek hem de kız çocuklarının HPV aşısından faydalanması gerektiğini ifade etti. "HPV aşısı, cinsel olarak aktif erkeklere önerilmektedir. 45 yaşına kadar uygulanabilir. 9’lu HPV aşısı, 3 doz şeklinde yapılır ve hastanın enfekte olup olmadığı kontrol edilerek aşılama tamamlanır" diyerek, aşının önemine dikkat çekti.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.