Gazete Arena'nın açtığı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi dosyasının etkisi sürüyor. Arena dosyadan 3. haberini bugün yayımlıyor.
Gazete Arena, hastanenin sterilizasyon bölümünde işçilerin etkilendiği Formaldehit Sterilizatör cihazının 2 defa patlamasına ilişkin "İşçiler Ölümü Solumuş' adlı haberin ardından, sözleşmede 1 litrelik olmasına rağmen 'ucuz olsun' diye alınan 5 litrelik paketler yüzünden yaşanan cihaz patlamasını 'İşçiler Ucuz Kurtarmış' başlığıyla gündeme getirmişti. 3. haber ise işçilere uygulanan mobbing ve usulsüz çalıştırma. Gazete Arena, işçilere görev ve sorumluluklarının haricinde işler yaptırıldığı, fazla çalışma ücretlerinin ödenmediğini ve bayram zamanlarında kura yöntemiyle çalıştırıldıkları bilgisine ulaştı.
Eldeki işler bitmedi, vardiyalar aşıldı
Edinilen bilgilere göre: hastanedeki çalışmalar 4 vardiya halinde düzenlendi ancak düzgün planlama yapılmadığından işçiler haftalık yasal çalışma süresinin üzerinde çalıştırıldı.
Çalışmanın 3 vardiyası gündüz ve 1 vardiyası gece olacak şekilde düzenlendi. Sterilizasyon bölümünün gündüz vardiyaları 08:00-17.00 / 07:00-16:00 ve 13:00-22:00 olacak şekilde, gece vardiyası ise 22:00-07:00 olacak şekilde ayarlandı. Haftanın 6 günü yapılan çalışmada bu sürelerde dahi haftalık çalışma süresi aşıldı (48 saat).
Diğer yandan eldeki sterilizasyon işleminin bitmemesi gibi durumlarda işçilerin çalışma saatinin dışında çalıştırılırken, işçilerin haftada en az 2 gün 1-1,5 saat daha vardiyanın uzaması sebebiyle haftalık çalışma sürelerini de aştıkları öğrenildi.
İşçiler uyardı firma umursamadı
Öte yandan hiçbir teknik bilgisi olmayan işçilere, sterilizasyon merkezinde kullanılan makinelerin bakımları ile arıza halinde basit tamir işlemlerinin 'uzaktan görüntülü görüşme ile tarif edilerek' yaptırıldığı öğrenildi. Söz konusu tamirat işlemlerinden rahatsız olan işçilerin, çekincelerini dile getirdikleri ve Adana kuruluşlu G. Hijyen Sağlık Sanayi ve Tic. A.Ş. adlı firmanın konuyla ilgili bir düzenlemeye gitmediği kaydedildi.
Resmi ve dini bayramlarda kura çekmişler
Diğer yandan ise hastanenin sterilizasyon bölümünde; iş yoğunluğunun bahane edilerek, Ulusal Bayram ve Genel Tatil (UGBT) günlerinde de işçilerin, bedelsiz çalıştırıldığı bilgisine ulaşıldı. İşçiler arasında resmi ve dini bayramlarda kura çekildiği ve 12 çalışandan 6'sının bu günlerde çalıştırıldığı öğrenildi.
İşçiler hak arıyor, firmayla karşı karşıya geldiler
Tüm yaşananlara ve baskılara dayanamadıklarını kaydeden işçiler, istifalarını verdi. Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde hizmet veren G. Hijyen Sağlık Sanayi ve Tic. A.Ş. adlı firma ile karşı karşıya gelen işçiler haklarını arıyor. Söz konusu firmayla davalık olan işçiler, 24 saat esasına göre çalıştıkları sterilizasyon (mikrobiyoloji) bölümünde, kıdem tazminatı, yıllık izin, Ulusal Bayram ve Genel Tatil (UGBT) ve fazla mesai ücretlerini talep ediyor.