TÜİK'in verilerine göre, 2025 yılı Ocak ayında tavuk yumurtası üretimi bir önceki yıla göre yüzde 10,1 azalarak 1 milyar 652 milyon 615 bin adede düştü. Afyon, bu düşüşün kuş gribi salgını nedeniyle tavuk sayısındaki azalmadan kaynaklandığını belirterek, üretimdeki verim kaybını karşılamak için ekstra önlemler alındığını ifade etti.
ABD'nin Yüksek Bedelli İthalatının Fiyatlar Üzerindeki Etkisi
Afyon, ABD'nin yüksek bedelle yumurta alımına devam ettiğini ve ilave vergileri kabul ederek iç piyasanın da fiyatları bu seviyelere çekmeye çalıştığını söyledi. ABD’nin agresif ithalatı, dünya genelindeki fiyatların yukarı doğru tırmanmasına neden olurken, iç piyasada da benzer bir yansıma görüldü.
İç Piyasadaki Durum ve Geleceğe Yönelik Beklentiler
Afyon, iç piyasadaki fiyat artışlarının kısmen kazanç sağlama amacıyla yönetildiğini belirterek, "ABD’de şartlar normalleştiğinde iç piyasa da normale dönecek" dedi. Ancak, ABD'nin ithalatı durduğunda iç piyasada üretim fazlası sorununun gündeme gelebileceğini ifade etti.
TÜİK Verileri ve Yumurtada Fiyat Artışları
TÜİK'in açıkladığı 2025 yılı Şubat ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi'ne (Tarım-ÜFE) göre, tavuk yumurtasındaki fiyat artışı Şubat ayında yüzde 8 seviyelerinde gerçekleşti. Yılın ilk iki ayında ise yumurta üretici fiyatları yüzde 17 oranında arttı. Yumurtanın kilogram fiyatı, 2025 yılının başında 3,51 TL'den 4,10 TL'ye yükseldi.
ABD İthalatının Sonuçları: "ABD Rüyası" ve Üretim Fazlası
İbrahim Afyon, ABD'nin ithalatındaki artışın "rüya" gibi bir durum yaratacağını ve bu durum sona erdiğinde üreticilerin, artan üretimle nasıl başa çıkacaklarını düşünmek zorunda kalacaklarını dile getirdi. ABD’nin ithalatını durdurması ile birlikte iç piyasa dengeye oturacak, ancak üretim fazlası sorunu gündeme gelebilecek.