Bakanlık açıklamasında, teknolojinin gelişimiyle birlikte tüketici alışkanlıklarının çevrim içi alışverişe yöneldiği belirtildi. Bu dönüşümle birlikte tüketicinin korunmasına yönelik yeni düzenlemelerin hızla hayata geçirildiği aktarıldı. Özellikle mesafeli satış sözleşmeleri kapsamında, tüketicinin ürünü önceden görme, deneme ya da inceleme imkanının olmaması, bu alandaki mağduriyetleri artırıyor.
Cayma Hakkı ve Bilgilendirme Yasal Güvencede
Sözleşmelerin zayıf tarafı olan tüketicilerin korunması amacıyla; cayma hakkı, sipariş öncesi aydınlatma yükümlülüğü ve sözleşmenin ifasına ilişkin düzenlemeler, hukuki güvence altına alındı. Bu kapsamda, mağduriyetlerin önüne geçebilmek için Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği uyarınca düzenli olarak inceleme ve denetimler yürütülüyor.
Ekim Ayında Başlayan Denetimler Sonuç Verdi
2024 yılı Ekim ayında başlatılan ve aynı yıl içinde tamamlanan denetimlerde, tüketicilerin cayma hakkını kullanmalarına rağmen ürün bedellerinin iade edilmemesi ya da geciktirilmesi sebebiyle 18 firmaya toplam 40,3 milyon lira ceza kesildi.
2025’in İlk Çeyreğinde 49 Firmaya Ceza
2025 yılının ilk üç ayında gerçekleştirilen denetimlerde ise mesafeli sözleşmelere ilişkin şikayetler doğrultusunda 49 firmaya toplam 53,4 milyon lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, halihazırda 19 firmaya yönelik denetimlerin sürdüğü bilgisi de paylaşıldı.
Toplamda 67 Firmaya Rekor Ceza
Tüm bu çalışmalar sonucunda, son 6 ayda toplam 67 firmaya yönelik denetimlerde 93,7 milyon lira idari para cezası kesilmiş oldu. Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin korunması adına denetim faaliyetlerinin titizlikle devam edeceğini vurguladı.