usd
38,1588
eur
43,6101
gbp
50,0663
gram-altin
3.959,33
ceyrek-altin
6.473,50
cumhuriyet-altini
26.781,00
btc-USD
83.519,33
btc-turk-lirasi
3.180.165
ethereum-USD
1.566,81
Gazete Arena Samsun Haber Samsun'da şeker bayramının maliyeti tuzlu

Samsun'da şeker bayramının maliyeti tuzlu

Ramazan Bayramı ikramlıklarının fiyatı geçen yıla göre iki kat arttı. Boğazından kesen vatandaş, bayramlık tatlı ve şekerde de ucuza kaçtı. Uzmanlar, merdivenaltında denetlenmeden imal edilen ucuz ürünlerin tehdit oluşturduğuna dikkat çekti

Samsun'da, Ramazan Bayramı öncesi alışveriş telaşı başladı. Vatandaş, bayramlık kıyafet almaktan zaten vazgeçti. İkramlık satın almak için dolaştığı çarşıda fiyatların yüzde 100 artığını görünce onun da azını aldı. Esnaf, satışların düştüğünü belirtirken, geçen yıla göre özellikle çikolata ve lokum fiyatlarında yüzde 100 artış olduğunu belirtti. Lokantacılar Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı İsmail Balcı, vatandaşı denetlenmeyen ürün satan seyyar satıcılara yönelik uyarırken, Gıda Mühendisleri İl Temsilcisi Sebla Uyar ise, merdivenaltında üretilen şekerleme gruplarında sentetik aroma ve boya maddesinin olduğunun altını çizdi.

GEÇEN YILA GÖRE %100 ARTTI 
Subaşı çevresinde esnaflık yapan ve 45 yıldır sektörde hizmet veren Hasan Fehmi Sarı, satışlardan memnun olmadığını dile getirdi. Her yıl bayrama iki hafta kala ürünleri tezgaha serdiklerini söyleyen Sarı, "Bu yıl ne ramazan ayına yönelik ne de bayrama yönelik satışlar memnun etmedi. 5 yıl önce aynı üründen 2'şer kilo alan vatandaş, geçen her yıl aldığı miktarı düşürdü. Artık her üründen yarım kilo alıyor. Vatandaşın alım gücü oldukça düştü. Çikolata ve lokumda geçen yıla göre fiyatlar yüzde 100 arttı. Fiyat artışı satışlarımızı olumsuz etkiledi" dedi. Subaşı çevresinde 30 yıldır esnaflık yapan Murat Amanvermez ise, "Bir haftadır satışlar başladı. Şeker ucuz olduğu için en çok onu satıyoruz. Hammaddeye bağlı olarak lokum ve çikolatada fiyat artışı daha çok oldu. Geçen sene 180 TL olan şeker, bu sene 220 TL. Çikolata ve lokum geçen yıla göre yüzde 100 zamlandı" diye konuştu.

SEYYAR SATICIDAN SATIN ALMAYIN"
Diğer taraftan Samsun Lokantacılar Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı İsmail Balcı, bayramdan bayrama türeyen seyyar satıcılara yönelik vatandaşı uyardı. Balcı, "Seyyar satıcılar maalesef denetlenmiyor. Denetlenmediği için de sattığı ürünün içine ne konulduğu bilinmiyor. Mesela, baklavaya şeker de konuyor, glikoz şurubu da. Seyyarda ucuz fiyata satılan ürün, vatandaşa cazip geliyor. Ancak ucuz ürürün bir karşılığı var. Vatandaşımız kesinlikle seyyar satıcılardan ürün almamalıdır. Vatandaşımız, dükkanda satış yapan, etiketli ürün satan bildiği yerden satın almalıdır" açıklamasını yaptı.

UCUZ ŞEKERLEMEDE SENTETİK KATKISI
Konu hakkında bir diğer açıklama ise Gıda Mühendisleri Odası Samsun İl Temsilcisi Sebla Uyar'dan geldi. Tüm ürünlerin üretim aşamalarında Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olarak üretilmesi gerektiğine işaret eden Uyar, "Şeker Bayramı şekersiz olmaz, çocuklara şeker ikram edelim derken dikkat! Maliyeti düşük daha fazla alabilirim diye tercih ettiğiniz şekerleme gruplarında doğal özdeş aromalar yerine bir çok sentetik aroma ve boya maddesi yer almaktadır" ifadelerini kullandı. Uyar, bayramda çokça tüketilen baklava ve çikolatayla ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Baklava - Vikipedi

BAKLAVA VE ÇİKOLATAYA DİKKAT!
Baklava üretiminde katkı maddesi kullanılmasının yasak olduğunu belirten Uyar, "Ancak piyasada çok kez duyurulmuş, halkın da aşina olduğu tabirlerle, üreten kişi maliyetleri düşürmek için ürünlerinde tağşiş yapabiliyor. Toz şeker yerine jelatini kullanımı, tereyağı yerine margarin kullanımı, düşük kalite un kullanımı, bahsi geçen baklavanın cinsinde yer alması gereken kuruyemiş grubu haricinde karma öğütülmüş kabuklu yemiş veya yemiş kullanımı ciddi oranda fiyatlandırmayı etkilemektedir. Çikolata nezdinde konuya bakacak olursak içerisinde kakao yağı kullanmadan çikolata üretimi yapılması, sütten elden edilmeyen karma hayvansal yağların kullanımı, çikolata ve süt yağını taklit eden aroma vericilerin kullanılması gibi bir çok husus maliyeti etkilemektedir" ifadelerini kullandı.

"UYGUN DİYE TERCİH ETMEYİN"
Merdivenaltı imalathanelerde düşük maliyete üretilen ürünlerin içerisinde büyük ölçüde aflatoksin barındıran kuruyemişler kullanıldığını vurgulayan Uyar, son olarak, "İmal edilen malın son ürün fiyatının belirlenmesinde kullanılan ham maddeler kadar işletme giderleri de yer almaktadır. İşletmenin kayıtsız oluşu, vergi giderinin olmaması, elektrik, su gibi giderlerini kayıt dışı halletmesi, sigortasız işçi çalıştırması gibi tüm faktörler son ürün maliyetini etkilemektedir. Bir ürünü sadece uygun fiyatlı olduğu için bir ürünü tercih etmemeliyiz. Uygun fiyatlı olarak alınan nice ürünün evlerimizde tüketildiğinde maalesef ki atığa yani çöpe dönüşüyor. Paramızı çöpe atmayalım, ne tükettiğimize dikkat edelim. Bu konuda halkımız TMMOB Gıda Mühendisleri Odası internet sayfasından tüm bu hususlar ile ilgili yayınları takip edebilir, Samsun için “gidamosamsun” instagram adresimizden bilgilendirmelerimizi takip edebilirler" bilgisini paylaştı.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 4 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *