Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, tüm Türkiye'de etkisini gösteren zirai don sonrası yaptığı açıklamada, Nisan ayında son 30 yılın en düşük hava sıcaklığının kaydedildiğini belirtirken, 2014 yılından bu yana en büyük zirai don felaketinin yaşandığını söyledi. Bakanlık, olumsuz etkiyi en aza indirmek için çalışırken, bir taraftan da sahada hasar tespit çalışmaları sürdürülüyor. Bu kapsamda, Samsun'da da çalışmalar yapılıyor. Ancak yapılan hasar tespit çalışmalardaki veriler, uzmanlar arasında çelişki yaratırken, ekonomiye de olumsuz etkileri olacağı bekleniyor.
FINDIKTA HASAR YÜZDE 10
Samsun'da, fındık üretiminin yaygın olduğu Çarşamba, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık ilçelerinde sahada incelemede bulunduklarını kaydeden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, "Şu an 500 rakıma kadar inceleme yaptık. Fındıkta rekoltede şu an için yüzde 10 düzeyinde bir etkilenme söz konusudur. Yaşanan zirai don sonrası tüm ekiplerimizle birlikte sahada tespit çalışması yapmaktayız. Şükür beklentimizin altında bir hasarla karşılaştık" açıklamasını yaptı.

VERİM YARI YARIYA DÜŞER
Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü ise, yaşanan zirai donda fındık bahçelerinin olumsuz etkilendiğini belirterek, "Özellikle bu mevsimde çiçek açan fındık ve meyve bahçeleri için büyük bir tehlike var! Çiftçierimiz için tehlike çanları çalıyor diyebiliriz. Şu an sahada tespit çalışmaları yapıyoruz. Bu yıl fındıkta verim en az yarı yarıya düşecektir. Bir hafta sonra kesin sonuç ortaya çıkar" şeklinde konuştu.
KANUNDA DÜZENLENME YAPILMALIDIR
Çiftçinin, zirai donla mücadelelenin yaygınlaşıtılması noktasında talebi olduğunu dile getiren Tütüncü, "Çiftçimiz bölgesel veya ülke bazında 'doğal afet' ilan edilmesini istiyor. Ve özellikle 2090 sayılı afet kanununun düzenlenmesini talep ediyor" dedi. Kanuna göre, çiftçinin yüzde 90'lık kaypta zararının karşılandığını hatırlatan Tütüncü, "Çiftçi, ürününün yüzde 90'ı kayıp olduktan sonra ne yapacak. Kanun düzenlenerek kayıp oranının yüzde 50'ye çekilmesi gerekiyor" açıklamasını yaptı.
TABLO EKONOMİYİ ETKİLEYECEK
Öte yandan fındıkta yaşanan olumsuz tablonun ekonomiye yansıması da büyük olacak gibi gözüküyor. Türkiye'den geçen yıl toplam 2 milyar 635 milyon dolarlık fındık ihracat gerçekleşti. Ülke genelinde yaşanan zirai don sonrası Samsun'un yanı sıra fındık üretiminde öncü olan Ordu, Giresun, Düzce ve Trabzon gibi illerden de tespit çalışmalarında hasarın yüksek olduğu belirtiliyor. Verimin yarı yarıya düşmesi demek, milyar dolar gerilemek anlamına geliyor.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.