usd
38,5992
eur
43,6545
gbp
51,3560
gram-altin
4.018,80
ceyrek-altin
6.570,74
cumhuriyet-altini
27.451,00
btc-USD
96.356,68
btc-turk-lirasi
3.718.011
ethereum-USD
1.829,35
Samsun Haber Samsun Haber Çocuklarda korkusuz diş tedavisi mümkün

Çocuklarda korkusuz diş tedavisi mümkün

Samsun'da, çocukların ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalığın artırılması gerektiğini vurgulayan, Çocuk Diş (Pedodonti) Uzmanı Yeşim Sağır, çocukların diş tedavilerinin ağrısız ve korkusuz şekilde tamamlanabileceğini belirtti. Sağır, çocuklarda sık görülen diş hekimi korkusunu azaltmak için erken yaşta hekime başvurmanın büyük önem taşıdığını ifade etti.

Çocuk diş hekimlerinin en temel hedeflerinden birinin, çocukları diş ağrısı başlamadan önce kliniğe alıştırmak olduğunu belirten Uzm. Dt. Yeşim Sağır, "İlk muayeneyi diş ağrısı başladıktan sonra yapmak, çocuklarda kalıcı fobilere yol açabiliyor. Halbuki herhangi bir şikayet olmadan yapılan ziyaretlerde, çocuklar kliniği tanıyor ve ağız-diş sağlığı hakkında bilinçleniyor" dedi.

Daha Konforlu Tedavi

Diş hekimi korkusu, bulantı ya da öğürme refleksi olan çocuklarda sedasyon ve genel anestezinin oldukça etkili olduğunu belirten Sağır, bu yöntemlerle yapılan tedavilerin hem güvenli hem de başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Özellikle 5 yaş altı çocuklarda ya da özel durumu bulunan bireylerde bu yöntemlerin tercih edildiğini vurguladı.

Sedasyon Nedir, Ne Zaman Uygulanır?

Sedasyonun, çocuğun bilincinin açık olduğu, ancak yarı uyku halinde rahat bir şekilde tedavi alabildiği bir yöntem olduğunu ifade eden Sağır, “Bu yöntemde çocuk işlem sonrası yaşananları hatırlamaz. Ağrı hissedilmez ve doğal solunum korunur. Daha kısa süreli işlemler için uygundur” şeklinde konuştu.

Genel Anestezi Ne Zaman Tercih Ediliyor?

Genel anestezinin, çocuğun tamamen bilinçsiz bir uyku durumuna alındığı yöntem olduğunu belirten Sağır, bu yöntemin daha kapsamlı diş tedavilerinde kullanıldığını kaydetti. “Çocuk solunum desteği ile uyutulur ve hiçbir ağrılı uyarıya yanıt vermez. Birden fazla işlemin yapılması gereken durumlarda genel anestezi idealdir” dedi.

Tedavi Sonrası Gözlem Süreci ve Güvenlik

Genel anestezi ile yapılan tedaviler sonrasında çocukların ortalama 1-2 saat gözlem altında tutulduğunu belirten Sağır, sistemik hastalığı bulunan çocukların ise bir gün süreyle hastanede kalabildiğini ifade etti. Sedasyon ve genel anestezi uygulamalarının, mutlaka tam donanımlı hastanelerde, uzman anestezi hekimleri tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Tedavi Sonrası Süreç ve Ailelere Öneriler

Bazı çocukların lokal anestezi sonrası yaşadığı uyuşukluk hissi ya da diş çekiminden sonra oluşan boşluk nedeniyle kısa süreli huzursuzluk yaşayabileceğini belirten Sağır, bu gibi durumlarda ailelerin sakin ve sabırlı olması gerektiğini söyledi. Gerek görülen durumlarda ise ağrı kontrolü için ilaç desteği verildiğini de sözlerine ekledi.

Erken Yaşta Alışkanlık Kazandırılmalı

Uzm. Dt. Yeşim Sağır son olarak, çocuklara erken yaşta diş fırçalama ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılması gerektiğini vurgulayarak, aileleri bu konuda daha bilinçli hareket etmeye davet etti.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *