Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Nisan ayında en çok karşılaşılan üç sağlık riskini kamuoyuyla paylaştı: Ani ısı değişikliği, barometrik basınç farklılıkları ve ofis çalışanlarını etkileyen "hasta bina sendromu".
"Ani sıcaklık farkı grip ve zatürreyi artırıyor"
Özkaya, ilkbaharın artık sadece Nisan ayıyla sınırlı hale geldiğini belirterek, bu dönemdeki ani sıcaklık değişimlerinin ciddi sağlık sorunlarına yol açtığını vurguladı. "Her üç hastadan biri grip ya da zatürre nedeniyle hastaneye yatmak zorunda kalıyor. Göğüs ve sırt ağrıları, halsizlik, uzayan öksürük gibi şikayetler oldukça yaygın.Bazı insanlar bu atmosferik değişimleri çok net hissediyor. Baş ağrısı, halsizlik, hatta duygu durum bozuklukları bu değişimlerin bir sonucu olabilir" diye ekledi.
Ofis Çalışanlarının Gizli Düşmanı: Hasta Bina Sendromu
Merkezi klima sistemlerinin olduğu kapalı ortamlarda çalışanların büyük çoğunluğunun "hasta bina sendromu"ndan etkilendiğini belirten Prof. Dr. Özkaya, bu sendromun ciddi fiziksel ve psikolojik şikayetlere yol açtığını ifade etti. "Geçmeyen öksürük, baş ağrısı, cilt kuruluğu, halsizlik, dikkat eksikliği ve hatta depresyona kadar varan belirtiler görülüyor. Bu sendromun nedeni genellikle havalandırma sistemlerindeki küf ve toksik maddeler" dedi.
Ne Yapmalı? Giyimden Sosyal Ortama Dikkat!
Özkaya, ani hava değişimlerine karşı alınabilecek önlemleri de sıraladı:
- Katmanlı giyinme önerisinde bulunan Özkaya, "Çok ince ya da çok kalın kıyafetler yerine gün içinde değişebilecek hava koşullarına uygun şekilde kat kat giyinmek gerekiyor" dedi.
- İçecek seçimine dikkat edilmesini öneren uzman, çok sıcak veya çok soğuk içeceklerden kaçınılmasını tavsiye etti.
- Strese karşı korunmak için ise kişilerin kendilerini huzursuz eden, öfke ve gerginlik oluşturan sosyal ortamlardan uzak durmaları gerektiğini ifade etti.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.