usd
38,1137
eur
42,0543
gbp
49,3487
gram-altin
3.710,58
ceyrek-altin
6.066,80
cumhuriyet-altini
25.792,00
btc-USD
83.470,93
btc-turk-lirasi
3.177.895
ethereum-USD
1.809,30

KÜLTÜR, GÖRECELİDİR…

YAYINLAMA:

Günümüz koşuşturmalarla geçiyor. Yaşadığımız gelişmeleri, kültürel olarak anektodlarımıza kaydediyoruz.

Bilgi kaynaklarına bakıyoruz  “ İnsanoğlu bugünkü medeniyet düzeyine kolay yollardan, düzlükleri geçerek gelmemiştir. Önüne her zaman aşması gereken tepeler, çıkmaz sokaklar, gizemli dönemeçler çıkmıştır. Kısaca önce sorunları alt etmek gerekmiştir. Kültür, bir milletin maddi, manevi değerleri, tüm sanat faaliyetleri, örf ve adetleri, inançları, kuşaktan kuşağa aktardığı ürünlerin bütünü, özelliklerin toplamıdır. Yaşam tarzıdır.

Bilgileri, ahlaki yasaları, eğitim ve alışkanlıklarıdır. Adalet sistemi, dili, efsaneleri artı felsefesidir. Bilimidir, folklorudur. Kültürün etkisi ya da gücü gündelik yaşamımızın yapısında geçici ve kalıcı ilişkilerimize net olarak yansır. İnsanın yaşamında çalışma süresi, eğitim aşamaları, bir sonraki güne hazırlık planları, bu ara zamandaki ilişkileri ve yaşanan olaylarda kültürün doğrudan yansımaları görülür. Müzik dinlerken, eğlenirken, dinlenirken, yoldayken, alış veriş yaparken bizi çevreleyen ortam, ilişkiler davranış tarzımızı, kullandığımız dili kültürümüz yönlendirir. 

*****

Kültür görecelidir. Kültür birikimdir, tarihtir. Kültür insan eseridir ve statik değildir. Kültür, insanın doğada hazır bulamadığı ama doğaya kattığı her şeydir. Kültür, insanın kendi evinin rahat ortamını sağlayacak bir dünyadır.  Kültür kişisel davranışları yönlendirir, topluma kimlik kazandırır. Toplumun dayanışma ve birlik duygusunu derinleştirir, zenginleştirir.

 Özellikle Türk kültüründe yerleşmiş, kök salmış paylaşma, misafirperverlik, arkadaşlık, akrabalık kavramları ve çocuklara, yaşlılara gösterilen sevecen tutum, dünyadaki diğer kültürlere örnek olması gereken bir haslettir.

Günümüz dünyasında her türlü kültür, din, inanç, dil, sosyal yapı iç içe geçmiş konumdadır. Birini diğerinden ayrı tutmak olanaksızdır. Küreselleşen dünyamızda tek kültürlü, içe kapanık toplumlar varlıklarını korumaktan acizdirler. Çünkü kendilerini yenileyemezler. Er ya da geç ileri ve gelişmiş kültürlerin etkisi altına girerler, onların içinde küçülerek, değer kaybederek yok olurlar.

*****

Çok kültürlülük kapsamında; Uygarlık  dediğimiz evrensel kültür, ulusal kültür, bölgesel kültür ya da yerel kültür ana başlıklardır. Çok kültürlülük kültürel göreceliğe neden olur. Bu anlayışa göre, her grubun yaşam tarzı bir kültürdür ve her biri kültür olarak eşit değerdedir” şeklinde tanımlar kültürü…

Bölgemizin kültürel potansiyeli var.

Bizler de kültürel özelliğimizi bu tanımlara göre değerlendirdiğimizde, birtakım farklılıklar ortaya çıkabilir.

Kültürel potansiyelin bu açılardan değerlendirilmesi önemlidir.

*****

Herkese hayırlı, huzurlu, mutlu günler diliyorum.

Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *