Türkiye'nin tarımsal alan bakımından dünya genelinde 31. sırada, tarımsal hasılada ise 9. sırada yer aldığını belirten Emiralioğlu, bu başarının ülke topraklarının verimli kullanımının bir göstergesi olduğunu ifade etti.
Çeltik Üretiminde Yol Alınması Gerekiyor
Çeltik tarımının Türkiye için önemli bir ürün olduğunu vurgulayan Emiralioğlu, "Son 20 yılda çeltik üretiminde yüzde 180'in üzerinde artış sağladık. Ancak hala kendi kendimize yeter durumda değiliz. Üretimi daha da artırmak için teşvik, destek ve sözleşmeli üretim modellerini devreye almayı hedefliyoruz" dedi. Türkiye'nin 4,4 trilyon dolarlık dünya tarımsal hasılasında 68,5 milyon dolarlık bir paya sahip olduğuna da dikkat çekti.
Küresel İklim Krizi ve Gıda Talebi
Son 50 yılda dünya nüfusunun iki katına çıkması, kentleşmenin artması ve küresel iklim krizinin tarım sektörünü olumsuz etkilediğine değinen Emiralioğlu, "Küresel iklim değişikliği doğal afetleri beş kat artırdı ve bunun yüzde 50’si tarım sektöründe gerçekleşti. 2050'de dünya nüfusunun 10 milyara, Türkiye nüfusunun ise 105 milyona çıkması bekleniyor. Bu da artan gıda talebiyle birlikte daha fazla su kullanımına ihtiyaç duyacağımız anlamına geliyor" ifadelerini kullandı.
Su Odaklı Tarımsal Üretim Modeli
Emiralioğlu, tarımsal üretim planlamasında suyun merkez alındığını belirterek şunları söyledi:
"Yeni destekleme modeli kapsamında krediler, hibe programları ve sözleşmeli üretim gibi argümanları içeren bir tarımsal üretim planı geliştirdik. Su kaynaklarını daha etkin kullanmayı hedefliyoruz."
Çeltik Üretimi İçin Yeni Teknikler Samsun'da Uygulanıyor
Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam da toplantıda yaptığı konuşmada, çeltik üretiminde su tasarrufunu artırmak amacıyla basınçlı sulama sistemlerinin teşvik edildiğini ifade etti. Sağlam, "Bafra ilçesinde uygulanmak üzere yüzde 65,88 Bakanlık katkısı ve yüzde 34,12 çiftçi katkısıyla toplam 250 dekar alanda 5 bin kilogram çeltik tohumu dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Ayrıca ikinci ürün olarak 250 dekar alanda 625 bin adet brokoli fidesi dağıtarak yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılmasını hedefledik" dedi.
Toplantı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Koordinatörü Serkan Dölek’in sunumu ve üreticilerin soru, görüş ve önerileri ile sona erdi.