usd
37,9175
eur
42,5913
gbp
49,2456
gram-altin
3.847,31
ceyrek-altin
6.290,35
cumhuriyet-altini
26.111,00
btc-USD
79.077,59
btc-turk-lirasi
3.002.996
ethereum-USD
1.502,91
Gazete Arena Ekonomi Sıfır araçlar artık TTB takmak zorunda değil: Yeni düzenleme detayları...

Sıfır araçlar artık TTB takmak zorunda değil: Yeni düzenleme detayları...

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında yapılan yeni tebliğ değişikliğiyle, 1 Temmuz 2025 itibarıyla piyasaya sürülecek bireysel araçlara taşıt tanıma birimi (TTB) taktırma zorunluluğu kaldırıldı.

Yapılan değişiklik, sıfır araçlar için geçerli olsa da mevcut taşıtlar için yükümlülük devam ediyor. Bu kapsamda, kiralama yoluyla edinilen, işletmeye dahil olan veya işte kullanılan taşıtların 30 Nisan 2025 tarihine kadar TTB taktırması gerekiyor. Ayrıca, akaryakıt dağıtım şirketlerinin TTS programlarına kayıtlı taşıtların da 1 Temmuz 2025 tarihine kadar TTB taktırması zorunluluğu bulunuyor.

Vergi Kaybı Önleniyor

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi, yakıt alımı sırasında plaka bilgilerinin sisteme otomatik olarak aktarılmasını sağlayarak, usulsüz belge düzenlemelerinin önüne geçiyor. Bu sayede her yıl milyarlarca liralık vergi kayıplarının engellenmesi hedefleniyor. Ayrıca, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler, Vergi Usul Kanunu (VUK) bakımından hiç düzenlenmemiş sayılacak ve belirtilen süre içinde sisteme kaydolmayan mükellefler, akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteremeyecek.

Süre Uzatıldı

Yapılan tebliğ değişikliği ile LPG'li araçlar için de önemli bir düzenleme getirildi. TTB ve akaryakıt istasyonlarında bulunan LPG adalarına Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) kurulumu süresi 31 Aralık 2025 tarihine kadar uzatıldı. Bu uzatma, LPG'li araç sahipleri ve akaryakıt istasyonları için geçerli olacak.

1.3 Milyon Araç Tamamladı

UTTS kapsamında montaj ve aktivasyon işlemleri tamamlanmış araç sayısı 1.3 milyonu geçti. Taşıt sahipleri, utts.gov.tr adresinden gerekli işlemleri yaparak, Türkiye genelinde yetkilendirilmiş montaj firmalarından kendilerine en uygun montaj noktasını seçip, işlemlerini tamamlayabiliyor.

Vatandaşlara Önemli Uyarılar

Yetkililer, vatandaşları işlemlerini sadece utts.gov.tr adresinden yapmaları konusunda uyarıyor. Benzer isimlerle açılan sahte internet sitelerinden işlem yapılmaması gerektiği vurgulanarak, mağduriyet yaşanmaması için dikkatli olunması gerektiği belirtildi.

Sipariş Adedi 3 Milyona Yaklaşıyor

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında sipariş adedi 3 milyona yaklaşırken, taşıt sahipleri tarafından verilen TTB taktırma işlemleri hızla devam ediyor. Sistemin etkin bir şekilde işlemesi, sektördeki şeffaflık oranını artıracak ve vergi kayıplarını azaltacak.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *