Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, tarımda planlı üretim ve teşviklerle sebze, meyve ve bakliyat fiyatlarının kontrol altına alınabileceğini belirtti. Palandöken, "Tarım alanlarının verimli kullanılması ve bölgesel üretim planlamasıyla fiyat artışlarının önüne geçilebilir" dedi.
“Tarım Teşvikleri Planlı Olmalı”
Vatandaşların en çok şikâyet ettiği konuların başında gıda fiyatlarının geldiğini vurgulayan Palandöken, bölgesel tarımın önemine dikkat çekti. “Patates, soğan, buğday, arpa, mısır gibi tarla bitkileri ile mercimek ve nohut gibi bakliyat ürünleri ihtiyaca uygun şekilde ekilirse, fiyat dalgalanmaları azalır. Çiftçilerin bilinçlendirilmesi ve desteklenmesi şart. Eğer üretici yeterli kazanç elde edemezse ekim yapamaz, bu da fiyatların yükselmesine neden olur” ifadelerini kullandı.
“Tedarik Zinciri ve Nakliye Doğru Planlanmalı”
Tarımsal ürünlerde fiyat istikrarının sağlanması için tedarik zincirinin iyi yönetilmesi gerektiğini belirten Palandöken, “Bakliyat, sebze, meyve gibi ürünlerin yanı sıra, zeytinyağı ve ayçiçek yağı gibi temel gıda maddeleri de büyük önem taşıyor. Zeytin ve yağ üretiminde lojistik süreçler iyi planlanmalı. Ayrıca, sebze ve meyvelerin yanlış taşınması ve muhafaza edilmemesi ciddi kayıplara yol açıyor. Bu da fiyatların yükselmesine sebep oluyor” dedi.
“Tarım Haritası Çıkarılmalı”
Palandöken, tarımsal üretimin bölgesel koşullara uygun olarak planlanması gerektiğini vurgulayarak, “Hangi bölgede hangi ürünlerin yetiştirileceği belirlenmeli. Tarla bitkileri ve temel mutfak ürünleri için bölgesel üretim dengelenirse, fiyat dalgalanmaları önlenebilir. Ziraat mühendisleri ve tarım il müdürlükleri, çiftçiye rehberlik ederek doğru üretim planlaması yapmalıdır. Bu sayede fiyatlar düşer, vatandaş daha uygun fiyatlarla temel gıda ürünlerine ulaşabilir” diye konuştu.