usd
38,5039
eur
43,7070
gbp
51,4213
gram-altin
4.010,88
ceyrek-altin
6.557,78
cumhuriyet-altini
27.719,00
btc-USD
95.084,51
btc-turk-lirasi
3.660.320
ethereum-USD
1.811,03
Samsun Haber Ekonomi Bakan Şimşek: 'Enflasyon düşmeye devam edecek'

Bakan Şimşek: 'Enflasyon düşmeye devam edecek'

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Ekonomi Zirvesi’ne video mesajla katılarak ekonomi gündemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, enflasyonun düşmeye devam edeceğini vurgulayarak, dezenflasyon programının kararlılıkla süreceğini söyledi.

Küresel ekonomiye dair değerlendirmelerde bulunan Şimşek, özellikle ABD-Çin rekabetinin korumacılığı artırdığını, bu durumun küresel belirsizliği de beraberinde getirdiğini belirtti. Türkiye’nin ise benzer ülkelere kıyasla daha dayanıklı bir konumda olduğunu vurguladı.

“İhracatımızın Yüzde 62’si Serbest Ticaret Anlaşmalı Ülkelere”

Bakan Şimşek, Türkiye’nin dış ticaret yapısına da değinerek, ihracatın büyük bir bölümünün serbest ticaret anlaşması olan ülkelere yapıldığını söyledi. Ayrıca, Asya’daki rakiplere kıyasla daha düşük vergi uygulamalarının Türkiye’ye avantaj sağladığını ifade etti.

Enflasyon ve Kur Açıklaması: “Düşüş Sürecek”

Şimşek, “Programımızı kararlılıkla sürdürüyoruz. Enflasyon düşmeye devam edecek. Dezenflasyon programına bağlıyız” diyerek ekonomideki sıkı duruşun süreceğini belirtti. İç talebin zayıf olması nedeniyle kur geçişkenliğinin sınırlı olacağını da sözlerine ekledi.

“Kamuda Harcama Disiplininden Taviz Yok”

Bakan Şimşek, mali disiplin vurgusu da yaptı. Kamuda harcamaların sıkı bir şekilde kontrol altında tutulacağını ve disiplinin korunacağını söyledi.

Petrol Fiyatları ve Cari Açıkta İyimserlik Mesajı

Petrol fiyatlarındaki düşüşün hedeflenenin altında bir cari açıkla sonuçlandığını belirten Şimşek, bu durumun ekonomi için olumlu bir gösterge olduğunu ifade etti. Uygulanan istikrar programının, istihdam artışıyla da desteklendiğini dile getirdi.

“Türkiye Şoklara Karşı Daha Dayanıklı”

Son olarak Şimşek, Türkiye ekonomisinin dış şoklara karşı direncinin arttığını ve yapay zekâ hazırlık endeksinde IMF kriterlerine göre iyi bir seviyede olduğunu kaydederek, “İyimser olmak için güçlü gerekçelerimiz var” dedi.

KAYNAK: kamusonhaber.com
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *