Kök hücre ve hücresel tedaviler alanında Türkiye'de önemli bir adım atılıyor. Prof. Dr. Erdal Karaöz, Samsun'da düzenlenn toplantıda, kanserle savaşta devrim niteliği taşıyan CAR T hücrelerinin Türkiye’de üretileceğini belirtti.
‘’Geleneksel Yöntemler Yetersiz''
Prof. Dr. Karaöz, kök hücrelerin son yıllarda tıpta giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, özellikle Parkinson ve Tip 1 diyabet gibi hücre kaybına bağlı gelişen hastalıkların tedavisinde geleneksel yöntemlerin yetersiz kaldığını vurguladı. "Bu hastalıklarda hasar gören hücrelerin yerini yeni hücrelerle doldurmak, cerrahi ya da ilaçla mümkün olmuyor. Bu noktada kök hücre teknolojisi devreye giriyor," dedi.

GMP Standartlarında Üretim Zorunlu
Hücresel tedavilerin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Prof. Dr. Karaöz, bu hücrelerin uluslararası GMP (İyi Üretim Uygulamaları) standartlarında üretilmesi gerektiğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı onayı olmadan bu tedavilerin hastalara uygulanmasının mümkün olmadığını belirtti.
Ayrıca bazı kişi ve kurumların hastalara boş vaatlerde bulunarak istismarda bulunduğuna da dikkat çekerek, bu uygulamaların sadece bilimsel olarak kanıtlanmış ve onaylı alanlarda yapılması gerektiğini ifade etti.
"Kök Hücre Kanser Yapmaz"
Toplantıda sıkça sorulan bir soruya da yanıt veren Prof. Dr. Karaöz, erişkin kök hücrelerin kanser yapmadığını, bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmaların da bu yönde olduğunu söyledi.
"Biz, yeni doğan bebeklerin göbek kordonundan elde ettiğimiz kök hücreleri kullanıyoruz. Klinik deneyimlerimiz ve dünya genelindeki uygulamalar, bu hücrelerin ciddi bir yan etki oluşturmadığını gösteriyor," dedi.

CAR T Hücresi Üretimi Başlıyor
Prof. Dr. Karaöz, kan kökenli bazı kanser türlerinde büyük başarı gösteren CAR T-cell tedavisinin artık Türkiye’de üretileceğini belirtti. Amerika’da geliştirilen ve hızla tüm dünyaya yayılan bu teknolojinin, Türkiye'de de uygulanması için laboratuvar kurulum çalışmalarının başladığını açıkladı."Bu teknolojiyle donatılmış bir laboratuvar, Liv Hospital Vadi İstanbul şubesinde kuruluyor. Bu laboratuvar, kanser hücrelerini tanıyabilen ve hedefe yönelik yok edebilen savaşçı hücrelerin üretimini sağlayacak," şeklinde konuştu.

Solit Tümörler ve Otoimmün Hastalıklar da Hedefte
CAR T-cell teknolojisinin yalnızca hematolojik (kan kaynaklı) kanserlerle sınırlı kalmayacağını ifade eden Karaöz, ilerleyen dönemlerde solid organ tümörleri ve otoimmün hastalıkların tedavisinde de bu yöntemin kullanılabileceğini dile getirdi.
"Bu teknoloji henüz başlangıç aşamasında ama çok güçlü bir potansiyele sahip. Türkiye olarak bu alanda öncü merkezlerden biri olmayı hedefliyoruz," dedi.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.