usd
38,8025
eur
43,5102
gbp
51,7656
gram-altin
4.046,11
ceyrek-altin
6.615,39
cumhuriyet-altini
27.510,00
btc-USD
104.027,65
btc-turk-lirasi
4.023.177
ethereum-USD
2.712,50
Samsun Haber Samsun Haber Samsun'da 25 bin ton atık geri dönüşüme kazandırılacak

Samsun'da 25 bin ton atık geri dönüşüme kazandırılacak

Samsun ve Sinop illeri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, Samsun'un su ürünlerinde merkez üs olacağını belirterek, "Yılda sadece 25 bin ton atık geri dönüşüme kazandırılacak" dedi

Samsun ve Sinop illeri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, su ürünleri sektöründe yaşanan gelişmeleri Gazete Arena'ya anlattı. Samsun, özellikle Türk somonu üretiminde sıçrama yapmayı hedefliyor. Diğer taraftan su ürünlerinde merkez üssü olmayı hedefleyen Samsun'da, işleme tesislerinin Bafra OSB'ye konuşlandırıldığını ifade eden Parlak, "Bunlar Avrupa birliği standartlarındaki tesisler. Üç tanesi yapıldı, şu anda çalışıyor. Yedi tanesi ise yerlerini aldılar muhtemelen 2026 yılında tesislerini tamamlayacaklardır" dedi.

YAKAKENT'E BALIKÇI BARINAĞI KURULACAK
Öte yandan Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulma aşamasında olduğunu aktaran Parlak, Samsun'da işleme tesisi kurmak isteyen toplam 25 firmanın müracatı olduğunu belirtti. Bafra OSB'de balık unu ve balık yağı fabrikaları, balık ekipmanları fabrikaları ve balıkçılıkla ilgili tesislerin olacağını da kaydeden Parlak, "Ayrıca bu tesislerin hemen önünde denizde çok modern bir balıkçı barınağı projesi var. Konuyla ilgili Samsun Valiliği gerekli çalışmaları şu anda yapıyor" bilgisini paylaştı.

TÜRK SOMONU'NDA BİRİNCİ OLACAĞIZ
Sinop'ta yıllık 80 bin ton, Samsun'da ise yıllık 30 bin ton Türk somonu işleneceğini de söyleyen Parlak, "2030'a kadar 1 milyar dolar ihracat hedefi var. Türk somonu için son on yılda koyduğumuz hedefler tuttu. Türkiye'nin, yılda toplam 2 milyar dolar su ürünleri ihracatı var. Bunun 500 milyon dolara yakınını Türk Somunu oluşturuyor. Öte yandan dünyaya baktığımızda Levrek ve Çupra balığında 1., Alabalık ve Türk somonunda 2. sıradayız. Türk somonunda hedefimiz 1. sıraya yerleşmek" ifadelerini kullandı.

İLAÇ VE KOZMETİK SEKTÖRÜNE KAZANDIRILACAK
Son olarak balık atıkların değerlendirilmesi noktasında da çeşitli çalışmaların yapıldığını bildiren Samsun ve Sinop illeri Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Osman Parlak, yılda 25 bin ton atığın işlenmesi hedeflendiğini belirterek, "OMÜ, İTÜ ve Zonguldak Üniversitesi işbirliğinde, özellikle ilaç ve kozmetik sektöründe bu atıkların işlenmesi planlanıyor" açıklamasını yaptı.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: Haber Merkezi
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *