Samsun’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sonucunda 2 bin 188 bina riskli yapı statüsüne alındı. Bu binalarda toplamda 6 bin 129 bağımsız bölüm yer alıyor.
6 Binden Fazla Konut ve İşyeri Risk Altında
Yapılan tespitlerde 4 bin 819 konut ve bin 310 işyeri riskli yapılarda bulunuyor. Bu kapsamda toplamda 6 bin 129 bağımsız bölüm deprem ve benzeri afetler karşısında güvenli değil.Geçtiğimiz günlerde Amasya’nın Taşova ilçesinde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki deprem, Samsun’da da hissedildi. Depremin ardından vatandaşların kentteki riskli yapılarla ilgili endişeleri artarken, yapılan tespitlerin ciddiyeti bir kez daha gündeme geldi.
NASIL TESPİT EDİLİYOR?
Riskli yapı tespitleri, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında gerçekleştiriliyor. Tespit süreci, yapı maliklerinden birinin ya da temsilcisinin başvurusu üzerine başlıyor ve Bakanlık tarafından yetkilendirilen firmalarca yapılar incelenerek raporlar il müdürlüklerine sunuluyor.
Kira ve Taşınma Yardımı Devam Ediyor
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, riskli yapılarda yaşayanlara destek amacıyla 18 ay boyunca yapı maliklerine kira yardımı, kiracılara ise defaten taşınma yardımı sağlıyor. Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana Samsun’da bu kapsamda yapılan toplam ödeme miktarı 50 milyon 361 bin 184 TL’yi aştı.Yetkililer, vatandaşları riskli yapıların tespiti ve dönüşüm sürecine aktif olarak katılmaları konusunda uyarırken, güvenli şehirleşme hedefiyle çalışmaların aralıksız devam ettiğini vurguladı.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.