Gıda Mühendisleri Odası (GMO) Samsun İl Temsilcisi Sebla Uyar, tarımsal ilaç olarak bilinen pestisitle ilgili Gazete Arena'ya özel önemli açıklamalarda bulundu. Pestisitin bugün hemen hemen bütün meyve ve sebzelerde kullanılan toksik etkili bir kimyasal olduğunu anlatan Uyar, şunları söyledi: "Pestisitler etki gösterdikleri canlı türlerine göre ayrılır ve yaklaşık 500'ün üzerinde çeşidi mevcuttur. Pestisitler, mahsulün elde edilmek istendiği toprakta yabancı otlar, mantar, böcek gibi mahsule zarar verebilecek olumsuz şartların ortadan kaldırılması için kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü’nün de standartlarda söylediği ilk şey; 'İnsanlara zarar vermemelidir.' Ancak sorun burada başlamaktadır.
‘’YANLIŞ KULLANIM KALINTI BIRAKIR''
Son ürüne ulaşmakta zayiatı minimum seviyeye düşürerek verimi artırmak için kullanılan pestisitlerin maalesef daha fazla mahsul elde edeceğini düşünme, yanlış oranlarda fazla kullanma, her haşere böcek gördüğünde uygulama yapılma, yapılması gereken son ilaçlama ile hasat süresi arasında bırakılması gereken zamana sadık kalınmaması gibi bir çok yanlış kullanım şekli, mahsulde yüksek oranda kalıntı bırakmaktadır. Üretici görüntüsü güzel bir şekilde elde ettiği mahsulü görünce memnun olmaktadır ancak aynısını sofrasına gelen biz tüketiciler için söyleyemeyiz.

SİRKELİ SU İŞE YARAMAMAKTADIR
Çok fazla arındırma ve hatta dezenfektan kullanılarak yapılan işlemler maalesef bir çok mecrada yer almaktadır. Ancak toprağından itibaren üretilirken yüksek oranda kalıntı birikimi yaşayan bir üründe sirkeli su ya da tuzlu su pek bir işe yaramamaktadır. pH yani asitlik değeri düşük ortamlarda pestisit kalıntıları üründe daha fazla stabil olmasını sağlamakta bu da yıkamayla uzaklaştırılmasını engellemektedir. Bununla birlikte sirkeli suda bekletmenin de büyük bir faydası yoktur.
KARBONAT DAHA ETKİLİ
Sirkenin asitlik değeri yüzde 4, sirkeli bir su yaptığınızda ürünü daha da seyrelterek asitlik değerini yüzde 0,05 gibi değerlere düşürerek oldukça düşük asit değerlikli bir ortam yaratmış olursunuz ki bu da mikroorganizmalar üzerine çok etkili değildir. Ancak son yapılan çalışmalarda karbonatın mikroorganizmalar üzerine biraz daha etkili olduğu, pestisit kalıntı değerlerini düşürdüğü gözlemlenmiştir. Vitamini kabuğunda maalesef ki yanlış bir düşüncedir. Kalıntı birikmesinin en fazla olduğu yerlerden biridir ve kabukların soyulması yapraklı sebzelerde üst yaprakların tüketilmemesi pestisit riskini biraz daha azaltmaktadır.
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.