Hürriyet Sağlık Sen Genel Başkanı Erdoğan Çakmak, çalışanların memnuniyet oranının her geçen gün azaldığı, hemşire ataması için açılan kadro sayısının yarısından bile az başvuru yapıldığı belirterek, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi yönetimini topa tuttu.
Çakmak, açıklamasında şunlara yer verdi:
"Geçmiş dönem rektör ve başhekimlik döneminde işçi kadrosunda çalışan radyoloji teknikeri arkadaşlar kanuna aykırı şekilde imzalanan sözleşme neticesinde 5 saat çalıştırılarak kamu ve kurum zarara uğratılmıştır. Kanunda açıkça belirtildiği ve 7 saat çalıştırmaları gereken çalışanlara çalıştıkları 5 saat üzerinden sonraki her çalışma saatine ayriyeten para ödenmiştir. Hiçbir yönetmelik ve sözleşmenin kanunların üzerinde olmaması gerekirken bunu imzalayan yöneticiler hangi akla hizmet etmektedirler? Aynı kurumda 657 Devlet Memurları Kanunu'na bağlı statüde aynı işi yapan çalışanlar 7 saat çalışırken işçi kadrosunda çalışanların 5 saat çalışması çalışma barşını da bozmaktadır. Dilerim ki bu sözleşme döneminde bu yanlıştan dönerler."
ZARARA UĞRATANLAR HAKKINDA İŞLEM YAPILDI MI?
Yukarıda bahsettiğim konuyla alakalı, sözleşme imzalayan idareciler, hukuk müşavirliğinden görüş aldılar mı? Bu soruyu sormamdaki amaç şudur: 4/B kapsamında destek personeli olarak çalışan üyelerimiz ve tüm çalışanlar hafta içi 7 saat, hafta sonunda 5 saat olmak üzere haftanın altı günü kuruma getirilmekteler. Biz bu keyfi uygulamanın yanlışlığıyla alakalı sözel ve yazılı şikayette bulunduğumuzda, 'Hukuk müşavirliğine görüş sorduk, ona göre karar vereceğiz' diyenlere soruyorum, işçi kadrosunda ki radyoloji teknikerlerinin beş saat çalıştırılmasını kabul ettiğiniz sözleşmeyi imzalarken de hukuk müşavirliğine görüş sordunuz mu? Yargıya ve Sayıştay’a sesleniyorum. Kamuyu ve kurumu zarara uğratanlar hakkında işlem yapıldı mı?"
PERSONELE PAY DAĞITILMAMAKTADIR!
Üniversitede sorunların bunlarla da sınırlı kalmadığını da kaydeden Çakmak,
"Bir çok üniversite hastanesi özel ameliyatlardan çalışanlara pay dağıtırken bu kurum çalışanlardan MR tetkik ve benzeri işlemlerde bile özel fark için para alıp hafta içi mesai saatlerinde yapılan özel ameliyatlarda katkıları olan personele bu işlerin karşılğı olarak hiçbir personele kazanılan gelirlerden pay dağıtmamaktadır. Sayın yöneticiler, başarı ve hasta memnuniyetinin, çalışanların memnuniyeti ile doğru orantıda arttığı gerçeği ortadayken ve bir çok çalışanın istifa vb çarelerle kurumdan ayrılmaya çalıştığı ortamda sorunları çözmeye niyetiniz var mı? Son günlerde aldığımız duyumlara bakarsak, üzerinde çalışma yaptığınız konular, çözümden çok sorun çıkartacak gibi görünüyor. Şöyle ki, yataklı tedavi kurumları yönetmeliğine göre sekiz saat çalışan ve kurumda değişimli yemek yiyen arkadaşlarımızı yarım saat yemek arası göstererek 16:30'da işten çıkarma çalışmanızı üzülerek öğrendik. Türkiye’nin hiç bir yerinde olmayan ve yıllarca kendi kurumunda da bunu uygulamayan yöneticilerin böyle bir uygulamaya geçmeleri kaostan başka bir sonuç doğurmayacaktır" diye konuştu.
KAYIP YAŞAMAYA DEVAM EDECEKTİR
Çakmak son olarak, şunları söyledi: "Böyle bir uygulama ya geçtiğiniz takdirde iş bırakma dahil tüm anayasal haklarımızı çalışanlarımız adına kullanacağımızın bilinmesini istiyorum. Geçtiğimiz hafta başında uygulamaya koydukları mesai saati bitimi olan saat 16:00'dan önce çıkış yaptırmayan yüz okumalı personel takip sistemimden sonra böyle bir uygulama açıkça kanuna aykırıdr. Yıllarca çalışmayanı cezalandırmak yerine erken çıkanların önüne geçmek maksadıyla yaptıkları bu uygulama karşısında tüm personel de sekizde yüz okutmaya başlayıp cihazlar önünde kuyruk oluştursa ne yapacaksınız? Erken gelip ameliyat vb işlemleriniz ne kadar gecikmeli başlayacak? Sorun çözeceğiz derken iyi niyetli çalışanları cezalandırmak ne kadar doğrudur? Üniversite hastanesi çalışanları, Sağlık Bakanlığı'na bağlı kuruluşlar da çalışanlarla karşılaştırıldıklarında mali ve özlük olarak bir çok konuda kayıp yaşamaktalar. Köklü çözümlerle bu arkadaşlarımız her türlü hakları bakımından eşitlenmeleri gerekmektedir. Aksi halde Üniversitelerin Yönetim Kurularının kararlarına bağlı mali ve özlük haklarında maalesef kayıp yaşamaya devam edeceklerdir."
Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.