usd
38,5992
eur
43,6545
gbp
51,3560
gram-altin
4.018,80
ceyrek-altin
6.570,74
cumhuriyet-altini
27.451,00
btc-USD
96.668,01
btc-turk-lirasi
3.731.170
ethereum-USD
1.838,30
Samsun Haber Samsun Haber Fındıkta kozalak akarı uyarısı: Erken müdahale şart

Fındıkta kozalak akarı uyarısı: Erken müdahale şart

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, fındık üreticilerini kozalak akarı zararlısına karşı uyararak, erken ve doğru dönemde yapılacak mücadelenin büyük önem taşıdığını söyledi. Sağlam, özellikle nisan sonu ve mayıs başındaki bir haftalık dönemin kimyasal mücadele için en uygun zaman dilimi olduğunu vurguladı.

Kozalak akarının, fındık meyvesi, yaprağı ve sürgün gözlerini tahrip ederek ürün kaybına neden olduğunu belirten Sağlam, zararlının iki farklı formunun bulunduğunu ifade etti. Bu formlardan biri yalnızca generatif tomurcuklarda kozalak oluşumuna neden olurken, diğeri hem generatif hem de vejetatif kısımları etkileyerek dökülmelere ve şekil bozukluklarına sebep oluyor.

Kimyasal Müdahale İçin Eşik Değer: 5 Kozalak
Sağlam, “Bir dalda ortalama 5 kozalak varsa kimyasal mücadele şarttır” diyerek, üreticilerin bahçelerinde ön sayım yapmalarını önerdi. Bahçenin büyüklüğüne göre belirlenen sayıda ocak işaretlenerek örnekleme yapılması gerektiğini belirtti.

Mekanik Mücadele Kimyasal Müdahaleyi Azaltabilir
Mekanik mücadelenin de etkili bir yöntem olduğuna değinen Sağlam, kışın yapraksız dönemde kozalakların toplanıp bir yerde imha edilmesinin zararlı popülasyonunu ciddi oranda düşürdüğünü söyledi. Mekanik mücadelenin düzenli uygulandığı bahçelerde, genellikle kimyasal müdahaleye gerek kalmadığını da sözlerine ekledi.

İlaçlama Zamanı ve Şartlarına Dikkat
Kimyasal ilaçlamaların sabah erken saatlerde ya da akşamüstü, hava sıcaklığının uygun olduğu dönemlerde yapılması gerektiğini belirten Sağlam, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tavsiye edilen bitki koruma ürünlerinin kullanılmasının önemine vurgu yaptı. Ayrıca, ilaçlama sırasında koruyucu ekipman kullanımının da hayati olduğunu hatırlattı.

Fenolojik Takip Şart
İdeal mücadele döneminin; uç sürgünlerin 4-4,5 yapraklı olduğu, tomurcukların toplu iğne başı büyüklüğüne ulaştığı ve meyvelerin mercimek boyutuna geldiği zaman dilimi olduğunu belirten Sağlam, bu fenolojik gelişimin üreticilerce dikkatle takip edilmesi gerektiğini söyledi.

“Bahçelerinizi Kontrol Edin” Uyarısı
Üreticilere seslenen Sağlam, fındık kozalak akarı nedeniyle verim kaybı yaşamamak için bahçelerin düzenli kontrol edilmesini ve zararlının tespit edilmesi halinde zaman kaybetmeden mücadeleye başlanmasını tavsiye etti.

Daha fazla Samsun Haber için tıklayınız.

KAYNAK: İHA
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *