usd
38,5139
eur
43,6978
gbp
51,6010
gram-altin
4.071,80
ceyrek-altin
6.657,40
cumhuriyet-altini
27.719,00
btc-USD
94.552,40
btc-turk-lirasi
3.643.402
ethereum-USD
1.796,67
Samsun Haber Sağlık Sağlık turizminde yeni dönem!

Sağlık turizminde yeni dönem!

Sağlık turizmi sektöründe önemli değişiklikler içeren yeni yönetmelik, sağlık tesislerinden aracı kuruluşlara kadar tüm aktörleri etkileyen düzenlemeler getiriyor.

Sağlık turizmi sektöründe önemli değişiklikler getiren "Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmelik," 26 Nisan 2025 tarihinde yayımlandı. Bu yeni düzenleme, sağlık turizmi alanındaki tüm paydaşları etkileyen kapsamlı yenilikler içeriyor.Yeni yönetmelik, sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren tüm sağlık tesisleri ve aracı kuruluşların HealthTürkiye portalı ile entegre çalışmalarını zorunlu kılıyor. Bu sistem, sunulan hizmetlerin takibini sağlarken, hastaların aldıkları hizmetleri de portal üzerinden görüntülemelerine olanak tanıyacak.

Komplikasyon Sigortası ve Diğer Yükümlülükler

Ameliyathane ortamında gerçekleştirilecek cerrahi işlemler için komplikasyon sigortası yaptırmak, sağlık turizmi kapsamında artık mecburi hale geliyor. Ayrıca, sağlık tesisleri ve aracı kuruluşlar, hizmet kalitesini artırmak amacıyla sorumlu personel belirleyecek.

Aracı Kuruluşlara Yetki Belgesi

Sağlık turizmi alanındaki aracı kuruluşlar, Uluslararası Sağlık Turizmi Sağlık A.Ş. (USHAŞ) tarafından yetkilendirilecek ve sundukları hizmetler düzenli olarak izlenecek ve raporlanacak. Aracı kuruluşlara ayrıca sağlık turistlerine uzaktan sağlık hizmeti sunma hakkı tanınacak. Ancak, uzaktan sağlık hizmeti sunan tesislerin bunu HealthTürkiye portalı üzerinden ilan etmeleri gerekecek. Yönetmelikte, sağlık tesislerinin Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından oluşturulan uluslararası akreditasyon ve sertifikalara sahip olması şart koşuluyor. Bu, sağlık turizminin kalitesini artırmaya yönelik bir adım olarak öne çıkıyor.

Performans Kriterleri ile Kalite Artırılacak

Sağlık turizmi alanında hizmet sunan tesislerin HealthTürkiye Performans Kriterleri doğrultusunda değerlendirilmesi amaçlanıyor. Hasta memnuniyeti, şikayet oranları, randevu bekleme süreleri gibi faktörler, hizmet kalitesinin arttırılması adına temel ölçütler olacak. Yönetmelik, sağlık tesislerinin internet sitelerinde yabancı dil seçeneği bulundurmasını ve en az bir yabancı dil bilen personel çalıştırmalarını zorunlu hale getiriyor. Ayrıca, aracı kuruluşlar, 7/24 hizmet verecek şekilde en az iki yabancı dilde çağrı merkezi hizmeti sunmak zorunda olacak.

Geçiş Süreci ve Uyum Zorunluluğu

Mevcut Sağlık Turizmi Yetki Belgesine sahip tesisler ve aracı kuruluşlar, yeni yönetmelik hükümlerine altı ay içinde uyum sağlamalı ve komplikasyon sigortasını 2025 sonuna kadar, akreditasyon ve sertifikalarını ise 2026 sonuna kadar tamamlamalı.

KAYNAK: kamusonhaber.com
Okunma Süresi: 2 dk
Yorumlar
Aşağıdaki görselde işlemin sonucu kaçtır
Captcha Image
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *