Samsun’un Sanat Sokağı’nda 45 yıldır kalaycılık yapan Muzaffer Öztürk (64), hızla kaybolan bir mesleğin son temsilcilerinden biri olarak, bu geleneksel sanatın yok olma aşamasına geldiğini üzüntüyle belirtiyor. Artık günde birkaç kap kaçakla ayakta duran kalaycılıkla ilgili umutlar, geçmişteki yoğun iş temposundan çok uzak.
Kalaycılığın Düşüşü ve Öztürk’ün Yalnız Mücadelesi
Muzaffer Öztürk, kalaycılıkla başladığı yılları hatırlatarak, “1980-1990 yıllarında işlere yetişemiyorduk, ancak 1990’dan sonra bakır kullanımının azalmasıyla işlerimiz de azalmaya başladı,” dedi. Geçmişte günde 40 parça kalaylama işinin geldiği dükkanında, şu anda eski yoğunluğu mumla aradığını söyledi. Çırak yetişmediği ve bakıra olan ilginin giderek azaldığı için mesleğini sürdürebilmenin giderek zorlaştığının altını çizen Öztürk, “Artık mesleğimi devam ettirecek bir iş gücü kalmadı” dedi.
Bakırın Değeri ve Sağlık Açısından Faydaları
Öztürk, bakırın sağlıklı pişirme için tercih edilen bir malzeme olduğunu belirterek, özellikle yaşlıların bakır kaplara ilgi gösterdiğini vurguladı. Eskilerin bakırda pişen yemeklerin hem lezzetli hem de sağlıklı olduğuna inandığını, bu yüzden bakır kapları tercih ettiğini dile getirdi. Ancak, yeni neslin bakıra olan ilgisi giderek azalıyor ve çoğu zaman eski bakır kaplar çöp oluyor.
Geleceğe Dair Umutsuzluk ve Mesleğin Geleceği
Birkaç kalaycı ustasının daha Samsun'da faaliyet gösterdiğini belirten Öztürk, onların da tam zamanlı çalışmadığını ifade etti. Kendisi emekli maaşıyla bu mesleği sürdürmeye devam etse de, kalaycılığın geleceği konusunda oldukça karamsar. Öztürk, “Bu mesleğin devam edeceğini düşünmüyorum. Bu sanat yok olma aşamasına geldi,” diyerek, kalaycılıkla ilgili umutların tükenmek üzere olduğunu dile getirdi.
Kalaycılığın Son Temsilcisi: Bir Mesleğin Veda Zamanı
Muzaffer Öztürk, 45 yıldır sanatı yaşatmaya çalışan nadir ustalardan biri olarak, hem geçmişin hem de geleneksel el işçiliğinin kaybolduğuna şahitlik ediyor. Ancak o, 1,5 metrekarelik dükkanında az sayıda geleneksel kapları sabırla beklemeye devam ediyor. Gelecek nesillerin, bu gibi el sanatlarına ne kadar ilgi göstereceği ise belirsiz.