Ülkemizde temsilcisi bulunmayan e-ticaret sitelerine erişim yasaklanabilir. Ticaret Bakanlığı tarafından tespitleri yapılmaya başlanırken temsilcilik dahil yükümlülüklerini yerine getirmeyen platform ve satıcılara ülkemizden erişim yasağı uygulanabilecek. Temsilciliği olmayan popüler Çin alışveriş sitesi Temu'nun kapanıp kapanmayacağı ise merak edilip araştırılıyor.
Ticaret Bakanlığı, ülkemize e-ticaret kanallarından getirilen ürünler için incelemeleri yapmaya başladı. İnceleme, temsilcilik ve diğer yükümlülükleri içeriyor.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyen platform ve satıcılara Türkiye’den erişim engeli uygulanabilecek.
Ticaret Bakanlığı yönetmelik hükümlerinin yerine getirilmediği gerekçesi ile BTK’ya erişim yasağı için bildirim yapabilecek ve mahkeme kararı ile erişimi engellenebilecek.
1 Nisan 2025 tarihinden beri Türkiye’ye e-ticaret kanallarından getirilen ürünler için Türkiye’de bir iktisadi işletmeci bulunması zorunlu oldu.
Yönetmelik, iktisadi temsilci zorunluluğu yanında e-ticaret yolu ile ülkemizde bir malın arz edilebilmesi için bir dizi kural daha getiriyor. Promosyon dahi olsa Türkiye’de yerleşik bir nihai kullanıcıyı hedefleyen ürün "piyasada bulundurma" olarak kabul ediliyor.
Bu kapsamda ürüne ilişkin Türkçe dil seçeneği olması, TL olarak fiyat gösterilmesi, ülkemizdeki adreslere teslimat yapma seçeneği verilmesi de zorunluluklar arasında bulunuyor.
BAKANLIK TEMU'YU KAPATACAK MI?
Popüler Çin alışveriş sitesi ise gündemdeki yerini koruyor. 2024'te Türkiye pazarına giren Temu'nun ülkemizde temsilcisi bulunmuyor.
Temu'nun kapatılacağı ve erişim engeli getirileceği iddialar arasında bulunuyor. Konuya ilişkin bakanlık tarafından ise henüz resmi bir açıklamada bulunulmadı.