TÜKONFED Siber Güvenlik Komisyonu Başkanı Muharrem Baki, özellikle son dönemde deprem sonrası artan bilgi ihtiyacını fırsata çevirmek isteyen kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen sahte 'deprem erken uyarı' uygulamalarında ciddi artış yaşandığını söyledi.
Erken Uyarı Sistemlerinin Önemi
Depremler, can ve mal kaybını önlemek için hızlı ve etkili bir uyarı sistemine ihtiyaç duyar. ABD ve Japonya'da, devlet tarafından kurulan sistemler, depremler meydana gelmeden saniyeler önce, vatandaşlara cep telefonları, bilgisayarlar ve çeşitli cihazlar aracılığıyla bildirim gönderiyor. Türkiye’de ise bu tür bir devlet tabanlı sistem bulunmadığı için, mevcut uygulamalara güvenmek tehlikeli olabilir.

Mobil Uyarı Uygulamalarına Dikkat
Ancak, deprem uyarılarını iddia eden mobil uygulamalara temkinli yaklaşılması gerektiği uyarısı yapılıyor. Baki, bu tür uygulamalarda verilen izinlerin dikkatlice gözden geçirilmesi gerektiğini vurguluyor. Konum, rehber, mikrofon ve dosya erişimi gibi izinler, uygulamaların gereksiz şekilde talep edebileceği izinler arasında. Bu tür uygulamalardan uzak durulmasının, kullanıcıların dijital güvenlikleri açısından büyük önem taşıdığı ifade ediliyor.
Dijital Güvenlik Fiziksel Güvenlik Kadar Önemli
Baki, dijital güvenliğin, fiziksel güvenlik kadar önemli olduğunu belirterek, bu konuda kullanıcıları bilgilendiriyor. Telefonlardan konum, mikrofon, ses ve video gibi izinlerin kısıtlanmasının, kişisel güvenliği artıracağına değiniyor. Ancak, deprem uyarılarının doğru şekilde alınıp iletilebilmesi için, bildirimler ve konum servislerinin açık olması gerektiği hatırlatılıyor.