Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 2025 dini takvimine göre, bu yıl Kadir Gecesi 26 Mart Çarşamba gecesi idrak edilecek. Ramazan ayının son 10 günü içinde olduğu kabul edilen bu mübarek gece, tövbe, dua ve ibadetlerle geçirilmesi gereken en kıymetli gecelerden biri olarak bilinir.
Kadir Gecesi'nin Fazileti Nedir?
Kadir Gecesi’nin önemi, Kur’an-ı Kerim’de şu şekilde ifade edilir:
"Şüphesiz, biz onu (Kur’an'ı) Kadir Gecesi'nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır." (Kadir Suresi, 1-3)
Bu gece, ibadet edenlerin günahlarının bağışlanmasına vesile olur. Resûlullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Kim Kadir Gecesi’ni, faziletine inanarak ve alacağı ecri hesaba katarak ibadetle ihya ederse, geçmiş günahları bağışlanır." (Buhari, İman, 29)
Kadir Gecesi'nde Neler Yapılmalı?
Kur’an-ı Kerim Okuyun: Bu gece, Kur’an’ın inmeye başladığı gecedir. Onu okumak ve anlamaya çalışmak en büyük ibadetlerden biridir.
Tevbe ve İstiğfar Edin: Samimi bir şekilde tövbe etmek, geçmiş günahların affı için önemli bir adımdır.
Dua Edin: Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Kadir Gecesi’nde "Allah'ım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet!" (Tirmizi, Daavat, 84) duasını sıkça okumamızı tavsiye etmiştir.
Nafile Namaz Kılın: Kadir Gecesi'nde kılınan nafile namazlar, kişinin manevi derecesini yükseltir.
Sadaka Verin: İhtiyaç sahiplerine yardım etmek, sevap kazanmak için büyük bir fırsattır.
Bu mübarek geceyi gaflette geçirmemek ve bin aydan daha hayırlı fırsatı değerlendirmek için hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor