Defin işleminden önce Papa Francesco’nun naaşı Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nda halkın ziyaretine açılacak. Ancak bu defa, geçmişte olduğu gibi tabutsuz ve yüksek bir katafalk üzerinde değil; ahşap ve çinkodan yapılmış tek bir tabut içinde sergilenecek. Böylece üç farklı ağaç türünden yapılan üçlü tabut geleneği de son bulmuş olacak.

Francesco, Vatikan’a değil Roma’ya gömülecek
Papa Francesco, 1914’ten bu yana Vatikan’daki San Pietro Bazilikası’nın altındaki "Vatikan Mağaraları"na gömülmeyen ilk papa olacak. Roma’daki Santa Maria Maggiore Bazilikası’na duyduğu özel bağlılık nedeniyle buraya defnedilmek istediğini daha önce açıklamıştı.

Sede vacante ve konklav süreci başlıyor
Papa’nın vefatıyla birlikte "sede vacante" olarak adlandırılan, papalık makamının boş olduğu döneme girildi. Bu süreçte Vatikan’ın idari işleri ABD’li Kardinal Kevin Farrell tarafından yürütülecek. En kıdemli kardinal olan Giovanni Battista Re ise yeni papa seçim süreci olan "konklav" için tüm kardinalleri Roma’ya çağıracak.

Konklav nedir?
Konklav kelimesi, Latince'de “anahtarla kilitlenmiş” anlamına gelen cum ve clave sözcüklerinden türemiştir. Kardinaller, seçim boyunca Sistine Şapeli’ne kapatılır ve dış dünyayla tüm iletişimleri kesilir. Seçim öncesi yapılan “extra omnes” (herkes dışarı) anonsunun ardından şapel kapıları kilitlenir ve oylama başlar.
Kardinaller, seçim süresince Vatikan sınırlarındaki Casa Santa Marta misafirhanesinde konaklar. Bu yapı, 1990’larda inşa edilmiş olup konklav dönemi dışında otel olarak hizmet verir. Papa Francesco da, geleneksel Papalık Sarayı yerine burada yaşamayı tercih etmişti.
En kısa ve en uzun konklavlar
Son yüzyıldaki en kısa konklav, 1939’da üç oylamada iki günde tamamlanırken; 1958’deki seçim 11 oylama sonucunda dört günde sonuçlandı. Bu zorlu seçimi, “Türk Papa” olarak da anılan 23. Giovanni (Angelo Giuseppe Roncalli) kazanmıştı.
Tarihin en uzun konklavı ise 1271’de Viterbo kentinde yapıldı ve 1006 gün sürdü. Kardinallerin anlaşamaması üzerine toplantı salonuna kilitlenmeleri ve çatının sökülmesi, konklav uygulamasının temelini oluşturdu.
Üçte iki oy şartı
Papa seçilebilmek için, seçici kardinallerin üçte ikisinin oyunu almak gerekiyor. İlk 34 turda sonuç çıkmazsa, son iki aday arasında oylama yapılır. Teknik olarak her Katolik bekar erkek seçilebilir olsa da genellikle kardinaller arasından seçim yapılır. Bu geleneğin istisnalarından biri, 13. yüzyılda keşiş Pietro da Morrone’nin papa seçilmesidir. 5. Celestino adıyla göreve gelen bu papa, birkaç ay sonra istifa etmişti.

Siyah duman, beyaz duman: Yeni papa seçildi mi?
Sistine Şapeli’nin bacasından çıkan duman, seçim sürecinin sembolüdür. Siyah duman, yeterli çoğunluk sağlanamadığını; beyaz duman ise yeni papanın seçildiğini gösterir. 2005’ten bu yana renklerin daha net görülebilmesi için dumanlara yardımcı maddeler ekleniyor. Oy pusulaları, dökme demirden yapılmış özel bir sobada yakılarak bu duman elde ediliyor.

Habemus Papam: Yeni papa halka tanıtılıyor
Beyaz duman yükseldikten sonra, yeni papa seçimini kabul eder ve kullanmak istediği ismi açıklar. Ardından "ağlama odası" olarak anılan salonda kendisi için hazırlanmış üç farklı beden ölçüsündeki beyaz papa kıyafetlerinden birini giyer. Sonrasında, San Pietro Bazilikası’nın balkonundan halkın karşısına çıkar ve “Habemus Papam” (Bir papamız var) anonsuyla dünyaya tanıtılır.