Amasya'da bulunan Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda yetiştirilen Mersin balıklarının yeni nesli için hazırlıklar başladı. Havyarı yüksek ekonomik değere sahip olan balıkların, 6 ay içinde Karadeniz sularıyla buluşması planlanıyor.
Siyah İncinin Yolculuğu Başladı
Mersin murt ağacının meyvesine benzeyen yumurtaları nedeniyle bu ismi alan Mersin balığı, geçmişi 250 milyon yıl öncesine dayanan özel bir tür olarak biliniyor. 6 yaşından itibaren havyar üretimi yapılabilen balığın havyarı, dünya piyasasında "siyah inci" olarak adlandırılıyor ve kilosu 2 bin ila 2 bin 500 dolar arasında alıcı buluyor.
Maşallah Dedirten Sağım
Yedikır Su Ürünleri Üretim ve Araştırma İstasyonu'nda, 10 anaç balıktan yapılan sağım işlemiyle her bir balıktan ortalama 1,5 kilogramdan fazla havyar elde edildi. Sağım işlemine katılan Amasya Valisi Önder Bakan, üretim sezonunun bereketli geçmesini temenni ederek, hedeflenen 100 bin rakamının üzerine çıkılmasını beklediklerini ifade etti. Yetişkin bir Mersin balığının 1,5 tonun üzerinde ağırlığa ulaşabildiği belirtildi.
Nesli Tehlike Altında, Avlanması Yasak
Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, 2021 yılında başlanan üretim çalışmaları kapsamında geçen yıl Samsun, Sinop ve İstanbul'da Karadeniz’e balık salımı gerçekleştirildiğini hatırlattı. Çetin, "Bu yıl 300 bin civarında yavru balık üretimi öngörüyoruz. Mersin balığı nesli tükenme tehlikesi altında olduğu için avlanması yasak. Karadeniz'de sivri burun, karaca ve huso huso türleri kaldı. Tesiste sivri burun ve karaca türü üretiliyor, huso huso türü için de hazırlık yapılıyor" dedi.
Bulgaristan'a Ulaşan Balıklar Takip Ediliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı, sulara bırakılan balıkları numaralayarak takibini sürdürüyor. 2 yıl önce Samsun'dan Karadeniz’e salınan bir Mersin balığının, Bulgaristan kıyılarında bulunarak yetkililere bildirildiği bilgisi paylaşıldı.