Filistinli ödüllü yönetmen Ahmad Saleh Samsun'a geliyor

TAKİP ET

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali'nin dördüncü durağı 8-16 Haziran tarihleri arasında Samsun olacak. Samsun Kültür Yolu Festivali'nin ilk gününde düzenlenecek 'Filistin Direniş Sineması' etkinliğinde sekiz aydır İsrail'in amansız saldırılarıyla mücadele eden Filistin halkının mücadelesine ışık tutan filmler gösterilecek. Etkinlik kapsamında dünya çapında birçok ödül alan Filistinli yönetmen Ahmad Saleh de Samsun halkıyla buluşacak

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 16 ilde düzenlenecek Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin dördüncü durağı 8-16 Haziran tarihleri arasında Samsun olacak. Etkinlik kapsamında sekiz aydır İsrail'in amansız saldırılarıyla mücadele eden Filistin halkının mücadelesine ışık tutan filmlerin gösterildiği 'Filistin Direniş Sineması' etkinliği de Samsunlularla buluşacak.

Filistin Direniş Sineması' etkinliğinde festivalin ilk günü olan 8 Haziran'da Samsun Müzesi Konferans Salonu'nda Filistin halkının yaşadıkları drama ve mücadele tarihine odaklanan biri belgesel dört yapım izleyici ile buluşacak.

Film gösterimleri, Ensar Altay'ın İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıların dehşet verici boyutunu ve Filistin halkının bu acımasız saldırılar karşısındaki çaresizliğini gözler önüne seren 25 dakikalık Witness (Şahit) belgeseli ile başlayacak.

Ardından Stop-Motion tekniği kullandığı animasyon yapımları ile dünyanın birçok saygın festivalinde ödülleri toplayan Filistinli yönetmen Ahmad Saleh'in üç animasyonu izleyici ile buluşacak. Samsunlular Saleh'in nesiller boyu ferah, güzel ve cömert bir evde yaşayan bir ailenin hikâyesini anlattığı 4 dakikalık 'Hause' (Ev), bir savaş bölgesinde hayatta kalmaya çalışırken müzik çalmayı hayal eden iki erkek çocuğunun şiirsel hikayesini anlattığı 11 dakikalık 'AYNY-The Seconds Eye' (AYNY-İkinci Gözüm) ve Filistinli bir annenin gerçek hikayesine dayanan 16 dakikalık 'Night' (Gece) animasyonlarını peşpeşe izleyecek.

STOP-MOTION ATÖLYESİ DE YAPACAK

Etkinlik kapsamında Almanya'da yaşayan Filistin asıllı yönetmen Ahmad Saleh de Türkiye'ye gelecek. Saleh, yönetmen Faysal Soysal'ın moderasyonuyla gerçekleşecek söyleşide konuşmacı olacak. Saleh, söyleşide Filistin’in beyazperdedeki direnişine ışık tutan konuşmaların yanı sıra, Samsunlu gençler için bir Stop-Motion Atölyesi de gerçekleştirecek.

Herkese açık ve ücretsiz etkinlik 8 Haziran Cumartesi günü saat 18.00'da Samsun Müzesi Konferans Salonu'nda başlayacak.

FİLİSTİN DİRENİŞ SİNEMASI

SAMSUN KÜLTÜR YOLU FESTİVALİ  GÖSTERİLECEK FİLMLER:

Witness (Şahit), 25', Belgesel (Ensar Altay)

Uluslararası başarılı belgesellere imza atan Ensar Altay’ın son filmi olan Tanık, 7 Ekim sonrası Gazze’de yaşananlara seyircilerin, özellikle de sanatçı ve aydınların gözünden vahşete ve soykırıma tanık olmanın dayanılmaz gerçeğiyle yüzleştiriyor. Başta aydın ve sanatçılar olmak üzere bütün tanıkları sorumluluk almaya çağıran belgesel ünlü oyuncu Cate Blanchett’in Gazze soykırımına karşı seslendirdiği samimi konuşmasıyla açılıyor.

House (Ev), 4', Animasyon, 2012 (Ahmad Saleh)

Almanya'da yaşayan Filistin asıllı yönetmen Almad Saleh'in nesiller boyu ferah, güzel ve cömert bir evde yaşayan bir ailenin hikâyesini anlattığı kısa animasyonu stop motion tekniği ile izleyiciyle buluşuyor. Alman Kısa Film Ödülü'ne layık görülen filmde, yaşadıkları evin cömertliği hayatlarının bir parçası haline gelen ailenin yaşamı bir gün yeni bir misafirin gelmesiyle değişiyor.

AYNY-My Second Eye (AYNY-İkinci Gözüm), 11', Animasyon, 2016, (Ahmad Saleh)

Ahmad Salah'ın Akademi Ödüllü sürrealist animasyonu, bir savaş bölgesinde hayatta kalmaya çalışırken müzik çalmayı hayal eden iki erkek çocuğunun şiirsel hikayesini anlatıyor. Birçok festivalde ödül alan film 2017'de Türkiye'de de Akbank Kısa Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü'ne layık görüldü.

Night (Gece), 16', Animasyon, 2021 (Ahmad Saleh)

Yapımı dört yıl süren, stop motion tekniğindeki animasyon filmi Filistinli bir annenin gerçek hikayesine dayanıyor. Film, kızını kaybeden bir annenin bombalarla yıkılan şehrinin yıkıntıları arasında çocuğunu aramasını konu alıyor. Birçok uluslararası festivalde gösterilen ve ödüllere layık görülen film, Torino Film Festivali Jüri Özel Ödülü de aldı.