Fatih Tuğrul Kurumahmutoğlu'nun kaleminden "Değişim ve Gelişim"
Köşe Yazarlarımızdan Fatih Tuğrul Kurumahmutoğlu, "Değişim ve Gelişim konusunu ele alıyor.
Fatih Tuğrul Kurumahmutoğlu'nun yazısı şöyle;
DEĞİŞİM-GELİŞİM…
Yaşayan varlıklar yavaş ya da hızlı ve sürekli değişim gösterirler. Tek bir hücre olarak başlayan insan yaşamı değişime uğrayarak fetüs, bebek, çocuk, ergen, genç, yetişkin, olgun kişi, yaşlı kişi olur ve ömrünü tamamlar.
Bireyin değişimi yetmez, ailenin ve toplumun da gelişime ayak uydurması gerekir.
Toplumun değişimi söz konusu olunca hemen eğitim ve okul akla geliyor. Okul yaşama uyum sürecinin bir parçası olarak yer alabilecek mi?
Sürekli değişen teknoloji ve bilgi tüketen bir topluma uyum sağlayan, bu değişimi yönlendirecek olan kişileri okul yetiştirecektir. Toplumun bireylerini geliştirmekle yükümlü olan okulun değişimi, gelişimi nasıl yönetilecektir?
Okul kurumunun zaman içinde değişmesi kaçınılmazdır. Okulun değişimini belirlemek, gözlemek ve takip etmek ve anlamlandırmak betimsel bir faaliyettir. Tarihçinin olayları gözlemek ve yorumlamak faaliyetine benzer.
Tarihçi olayları değiştiremez, daha önce olan olayları gözler ve sistematik şekilde düzenleyerek anlamlandırır. Okulların zaman içinde nasıl değiştiğini gözlemlemek ve anlamlandırmak eğitim tarihçilerinin yapacağı bir iştir. (Alıntı)
*****
Ansiklopedik kaynaklarda ”Toplum değişiyor, teknoloji değişiyor, kentler değişiyor, güzelleşiyor, kurumlar değişiyor, velhasıl bizi çevreleyen her şey süratle değişiyor.
O zaman bu değişen dünyaya bizim de uyum sağlayabilmemiz için sürekli gelişim içinde olmamız gerekiyor.
Biz istesek de, istemesek de bizi kuşatan dünya değişecek!...
Değişen dünyaya uyum sağlayabilmek için gelişecek miyiz?
‘Değişim kaçınılmazdır, gelişim ise isteğe bağlıdır’ diyor uzmanlar…
*****
Gelişim programları değişime yol açar. Ve değişim doğal olarak dirençle karşılaşır. Direnç ortaya çıktığında dayatma ile aşılmaya çalışılır. Gelişimin niyeti biz bilincinde temellenmişse, gelişim sohbeti kendiliğinden oluşan direnci aşar ve bir gelişim heyecanı yaratır. Bu tür dirençler aslında başlayan değişimin sağlıklı olabilmesi için gereklidir.
Gelişim değişiminde stratejiler öyle seçilmelidir ki okulla ilgilenen herkesin en geniş katılımı sağlanmalıdır. Okulların sürekli bir gelişim süreci içinde olması sağlıklı bir toplumsal yapının göstergesidir” şeklinde belirtiliyor.
******
Herkese hayırlı, huzurlu, mutlu, sağlıklı, başarılı, bereketli, müreffeh günler diliyorum.