Ata Tohum Merkezi hız kesmeden devam ediyor

TAKİP ET

AtaTohum Merkezi, 'Bir tohum, bir ülkeyi kurtarır' sloganıyla hizmet vermeye devam ediyor.

Atakum Belediyesi bünyesindeki AtaTohum Merkezi'nde, ülkenin dört bir yanından tohum bağışı kabul eden, açıldığı gün 232 olan ata tohumu sayısını günümüzde 257 türe çıkardı.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci’nin öncülüğünde kurulan ve  geleneksel tarımda kullanılan atalık tohumların kayıtları tutularak geleceğe taşınabilmesi sağlanan Ata Tokum Merkezi, “Bir tohum, bir ülkeyi kurtarır” sloganıyla hizmet vermeye devam ediyor.

 457 TÜR ATA TOHUM

2020 yılında 232 çeşit ata tohumu ile faaliyete başlayan AtaTohum Merkezi, bu sayıyı 2024 yılında 457’ye çıkarmayı başardı. Türkiye’nin dört bir yanından kabul edilen tohum bağışları, bağışlanan kişinin adıyla birlikte envantere kaydediliyor. Özel muhafaza haznesinde saklanan tohumlar merkezin güvenlikli odalarında saklanıyor. Sayısının artırılması için yaz kış süren yıllık üretim planına dahil edilen tohumlar, merkezin parsellerinde ekilerek tohum sayısı katlanarak arttırılması planlanıyor. Elde edile tohumlar, çiftçiler ve yerel tohum grupları ile paylaştırılarak toprakla buluşturuluyor.